fbpx
АкцентиЗдраве и дълголетиеЧовекът

Откриха защо сока от нар забавя процеса на стареене

Уролитин А е страничен химически продукт, който се произвежда от организма на човек, когато той консумира сок от нар, ягоди или орехи. Екип от учени начело с Йохан Овер от Федералния политихнически институт в Лозана, Швейцария (EPFL ) решили да изяснят дали и защо уролитин А е действително толкова полезен, както заявяват някои специалисти. За целта били проведени експерименти за влиянието на продукта върху мишки и червеи. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Nature Medicine.

Изследователите подхранвали с уролитин А червеи от вида Caenorhabiditis elegans. В резултат на това, продължителността на живота на червеите нараснала средно с 45% в сравнение с тези от контролната група. След това учените „почерпили” възрастни мишки със същата добавка и гризачите успели с 42% да подобрят своята издържливост при бягане в сравнение с други гризачи, които не приемали „допинг”.

Учените отбелязват, че подобрението се наблюдавало без допълнително нарастване на мускулатурата, което говори, че уролитин А подобрява самите клетки на мускулите, а не увеличава тяхното количество.

След по-внимателно проучване, изследователите стигнали до извода, че ползата от уролитин А вероятно се дължи на това, че веществото активира мускулната тъкан, заставяйки я да отделя повредените митохондрии – електростанциите на клетките. След като те биват унищожени, оставащите митохондрии започват да се делят и размножават. В този случай те могат да работят по-ефективно и да произвеждат повече енергия.

По думите на Овер, целта на изследването им се е състояла в това да видят ще може ли това вещество да се използва за терапия на изнемощели възрастни хора. Като правило, състоянието на тяхната мускулна тъкан не е в добро състояние.

Когато човек започне да старее, работата на неговите мускули започва да се влошава. Проблемът не е само в отсъствието на натоварвания, но и в общата деградация на организма. Всичко това води до слабост и влошаване на подвижността, което от своя страна още повече влошава ситуацията. Загубата на мускулна маса понастоящем все повече се разглежда като важен фактор в стареенето. Това от своя страна предизвиква все повече изследователи да търсят методи за лечение, които могат да защитят или възстановят мускулите. Именно затова учените искали да се убедят дали ще им помогне уролитин А в този проблем. Те вече са започнали клинични изпитания с възрастни хора, дали това вещество ще им помогне да се справят със слабостта на мускулите.

В изследването са приели участие 60 възрастни човека, на които им предложили да приемат дози от уролитин А . Доброволците били разделени на 4 групи , всяка от която получавала различна доза от уролитин А- 250, 500, 1000 мг или плацебо. Експериментът продължил 28 дена. Важно е да се отбележи, че при нито един от участниците не са се появили странични ефекти.

След това изследователите оценили ефективността на веществото с помощта на биомаркери от здрави клетки и митохондрии в кръвта и мускулите на участниците. Оказало се, че уролитин А действително стимулира митохондриалната биогенеза. В хода на този процес клетките увеличават митохондриалната маса. Това е аналогично на редовните тренировки в спортната зала.

В организма на младите хора този процес протича естествено, но с възрастта той се забавя. Оказва се, че на сегашния момент уролитин А е единственото вещество , което помага на клетките да възстановяват дефектните митохондрии и като цяло да подобрява тяхната работа. Учените планират в следващите си изследвания да открият комплексен метод, който съществено да забави естествения процес на стареене.

По мнението на Нейт Шевчик от Нотингамския университет, ако уролитин А въздейства на митохондриите при червеите и гризачите, то напълно е възможно такъв процес да се наблюдава и при висшите бозайници. Напълно е възможно, това вещество да ни помага толкова ефективно, смята учения.

Изследователите правят извода, че употребата на сок от нар и голямо количество ягоди и орехи могат благоприятно да се отразят на здравето.

Но участника в изследователския екип Крис Ринш предупреждава, че човек трябва да изпива до четири големи чаши сок от нар всеки ден за да получи еквивалентната доза от уролитин А , която са давали на гризачите. Освен това всеки сок, и особено този от нар, трябва да се приема внимателно и здравословното състояние да се следи заедно с лекуващия лекар.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x