fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Слънчевата енергетика през 2035 година ще стане най-големия източник на енергия

Енергийната компания Statkraft публикува своя четвърти ежегоден анализ на глобалните трендове в енергетиката. В отчета се казва, че най-бързо в целия свят нараства сектора на фотоволтаичната енергетика. Успехът и се дължи на ниската цена на слънчевите панели и увеличеното търсене на възобновяема енергия. В близките 30 години стойността на слънчевата енергия ще намалее приблизително два пъти. Енергията от вятъра ще стане по-евтина с 40%.

По оценка на компанията, до 2050 година дела на енергията, получена от слънцето и вятъра ще заеме 70% от обема на всичката произведена електроенергия. Дялът на „зелената” енергетика на глобалния пазар ще е 80%. Хенрих Сатнес, директор на отдела за корпоративни стратегии и анализ, казва :„Нашето изследване доказва, че стойността на възобновяемата енергия ще намалява по-бързо, отколкото се очаква. В повечето страни вече е изгодно да се използва енергия, генерирана от възобновяеми източници. На териториите, където времето е слънчево и ветровито, внедряването на такива технологии скоро ще стане по-печелившо, отколкото енергетиката на въглища и газ”.

По-рано Statkraft имаха съобщение, че през 2018 година глобалният обем на слънчева енергия е нараснал с 25%. Те прогнозираха, че до 2050 година фотоволтаичните системи ще удовлетворяват 40% от световното търсене на електроенергия. Със съкращаването дялът на въглищата и газа в глобалния енергиен баланс, дялът на енергията от вятър ще бъде около 30%.

По думите на компанията, през 2050 година глобалното потребление на електроенергия ще се увеличи повече от два пъти. Мащабите на „зелената” енергетика ще се разширят шест пъти. Към края на периода въглищата и нефта почти напълно ще изчезнат от енергийния сектор. Природният газ ще стане главния източник на въглеродни емисии.

Във Великобритания предполагат, че най-добрия начин да се премахне въглерода е пълното преминаване на слънчева и вятърна енергетика. Дейвид Флад, оперативен директор на Statcraft във Великобритания отбелязва” Правителството се опитва да доведе въглеродната следа до нулево значение. Политиците и обществото много радушно приемат проекти в отрасъла на възобновяемата енергетика. Ние много искаме да инвестираме във Великобритания, за да помогнем на страната да достигне тази цел”.

През м.юни тази година във Великобритания заработи най-големия в света морски ветропарк.

От компанията добавят, че падането на цените на „зелената” енергия ще направи по-лесна електрификацията в транспортния и строителен сектор. До 2050 година почти целият частен и товарен транспорт ще функционира на електричество или водород. Товарният транспорт, използващ нови технологии, ще е достъпен на цени аналогичните с тези на дизеловия транспорт.

Наскоро публикувахме прогнозите на консултантската компания Wood Mackenzi, които в своя анализ отбелязват, че до 2023 година слънчевата енергия ще стане по-евтина от тази генерирана от газ.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x