fbpx
Наука и технологииТехнологии

НАСА извършва наземни тестове на гигантски космически надуваем модул

Специалистите на НАСА провеждат наземни тестове с прототип на надуваемия модул на космическа станция Mars Transporter Unit BA-330 , проектиран от Bigelow Aerospace . Модулният прототип е получил името В330 и този модел е значително по-голям от тези, които бяха произведени по-рано. В изпитанието вземат участие осем астронавти на НАСА, като по-късно ще се присъединят още четирима.

Изпробват се не един, а два модула едновременно. Компанията Bigelow Aerospace е получила заедно с още пет други компании финансиране за разработване на модули през 2016 година. Задачата е била създаване на зони за обитаване, които ще помогнат на агенцията да достигне до Луната, Марс и други обекти в Слънчевата система. Прототипът на Bigelow Aerospace е последният, преминаващ през този кръг от наземни тестове, заявяват служители на НАСА. Но това не означава, че решението е предстоящо.

Програмата от тестове трябва да покаже силните и слабите страни на конструкциите, представени от различните компании. Най-важното е да се намерят най-подходящите решения за усвояването на космоса.

„Целта на тази тестова програма не е да избере победител или губещ, а да открием това, което ни харесва и какво не ни харесва“, казва бившия астронавт от НАСА Майк Гернхард, водещ изследовател в програмата за тестване на космически местообитания (хабитати) Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP).

Ще бъдат избрани най-добрите решения, след което ще започне разработването на крайния вариант за надуваемите модули. В330 не е предназначен за присъединяване към Международната космическа станция (МКС). Модулът е проектиран с цел да бъде автономна зона за обитаване.Вътре в него има всичко необходимо, включително система за животообезпечаване, и освен това е способен да се предвижва, използвайки реактивни системи. Вътрешният обем на модула е 330 кубически метра, откъдето произлиза и неговото име.

Прототип на надуваемия космически модул В330
Вид отвътре в стоманения прототип на B330, в който се извършват наземните изпитания (всички конструктивни елементи отбелязани с “does not exist” няма да ги има в реалния надуваем модул, който ще се бъде в условия на безтегловност)
Image credit: Mike Wall/Space.com

По думите на Робърт Бигелоу , основател и ръководителят на компанията Bigelow Aerospace, четирима астронавти могат да живеят в такъв модул неопределено дълъг период, а петима – няколко месеца. Планира се модулът да се надува с въздух в космоса. В сгънато състояние модулът се събира в петметров контейнер, предназначен за полезен товар. В космоса освен това ще бъдат изпратени балони с газ, които ще се използват за надуване на модула. Проектантите казват, че разширяващата се конструкция дава възможност да се създаде в космоса доста по-достъпно и удобно жизнено пространство, отколкото при използването на стандартните алуминиеви модули.

Санитарни помещения в В330
В В330 ще има две санитарни помещения
Image credit: Mike Wall/Space.com

Един от надуваемите модули на Bigelow Aerospace вече e бил изпробван в космическото пространство на МКС през 2016 година. Модулът е преминал успешно проверката и е било решено да се продължи разработването на подобни конструкции.

Разработчиците от Bigelow Aerospace се надяват, че НАСА ще избере В330 за своята лунна орбитална станция Lunar Gateway. Самата тя ще започне да бъде сглобявана през 2022 година, като част от мащабната лунна програма Артемис. Съгласно нея, през 2024 година двама астронавти трябва да бъдат транспортирани на Луната, където те да организират база близо до южния полюс , позволяваща на човек да се намира на повърхността на нашия естествен спътник продължително време, а до 2028 година да се установи устойчиво човешко присъствие на и около Луната.

В Bigelow Aerospace заявяват, че ако НАСА реши да избере В330, то те са готови да изработят надуваемия модул за лунната орбитална станция за 42 месеца. Но Lunar Gateway е стъпката, която ще помогне за следващата голяма цел – Марс. Така че това може да бъде първата крачка на Bigelow Aerospace към още по-мащабни бъдещи проекти.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x