fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Учените откриха взаимовръзка между смартфоните и падането на работоспособността

Използването на мобилен телефон в почивката по време на работа още повече изморява човек и намалява неговата работоспособност. До такъв извод стигнали учени от Университета Рутгерс в Ню-Джърси (Rudgers The State University of New Jersey).Резултатите от изследването са публикувани в списание Journal of Behavioral Addictions.

Учените провели експеримент , в който взели участие 414 студенти от бизнес колежа към университета. На тях им предложили да решат двадесет главоблъсканици.

Участниците били разделени на четири групи. Студентите в едната от тях решавали задачите без почивка, а в другите три им разрешили да направят една почивка. По време на почивката те можели да се възползват от телефон, компютър или тетрадки.

Резултатите на тези, които ползвали телефон се оказали малко по-добри от тези, които решавали без почивка , но значително по-лоши от всички останали.

Участниците, които си почивали с телефон, използвали 19% повече време за решаване на останалите задачи и като цяло решили 22% по-малко главоблъсканици, отколкото тези, които провели почивката си по-друг начин.

Учените поясняват, че смартфоните отнемат много повече от вниманието на човек, което затруднява връщането му към работния процес и концентрирането му върху текущите задачи. Този ефект преди всичко е свързан с това, че взаимодействието с телефона предизвиква мисли с кого трябва да се свържеш, кои съобщения да провериш и на кого да напишеш.

„Актът за използването на телефон в почивките, а даже и в малките прекъсвания на работния процес, става все по-често срещано явление. Затова е много важно да се знае какво ни струва използването на телефона във всяка свободна минута. По принцип такава почивка не би трябвало да се отличава , но явно телефонът предизвиква много по-голямо разсейване, което затруднява връщането на фокусирано внимание към работните задачи. “- казва Тери Курцберг, съавтор и доцент по мениджмънт и глобален бизнес в Rutgers Business School.

„Мобилните телефони може би имат такова влияние, защото дори само виждането на вашия телефон активира мисли за проверка на съобщения, свързване с хора, достъп до непрекъснато презареждаща се информация, което е доста по- различно от това как използваме други устройства с екрани, като компютрите и лаптопите.” – завършва тя.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x