fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Около бреговете на Великобритания заработи най-големият морски ветропарк в света (Видео)

Мощносттта на ветропарка Хорнси-1 от 1,2 гигавата е съпоставима с големите атомни и топлоелектрически станции.

Започналият  работа в понеделник ветропарк е разположена в Северно море  на 120 километра от бреговете на Англия. Неговата  мощност след завършване на всички пусково-настроечни операции ще достигне 1,2 гигавата. За сравнение в момента мощноста на АЕЦ „Козлодуй” е 2 гигавата.

Ветроенергетиката за последните десетилетия набира все по-голяма популярност и става един от основните източници на електроенергия. Ако в средата на деветдесетте години на миналия век сумарната мощност не надминаваше десет гигавата, в средата на миналото десетилетие тя прескочи границата на 50 гигавата, а през 2016 година се приближи към 500 гигавата. Експоненциалният ръст на мощностите с нарастване на порядък   всяко десетилетие очевидно не може да се съхрани, но мощности постоянно се въвеждат в експлоатация.  Например за 2018 година глобално бяха въведедени в експлоатация за  около 50 гигавата, което представлява сумарната мощност на ветроенергетиката от средата на миналото десетилетие.

Популярността на ветроенергетиката се дължи на това, че при нея нямаме изгаряне на изкопаеми горива, не се утилизират опасни радиоактивни отпадъци, нито е нужно да се строят големи водоеми, заемащи ценна земя.

Но ветрогенераторите си имат и своите недостатъци. Те са шумни и не могат да се инсталират близо до населени места.Освен това ветровете не духат постоянно и силата и посоката могат да се сменят. Тези проблеми теоретически могат да се решат , инсталирайки ветрогенераторите в открито море. Там вятър има практически почти винаги и шумът не пречи на хората.

За тази цел практически идеално подхожда Северно море, близко до бреговете на Британия.Последните данни на Wind Europe показват, че Великобритания е с най-голям дял при морските ветропаркове и със своите 8,2 гигавата инсталирана мощност има 44% от ветроенергетиката на Европа.

В Северно море е достатъчно ветровито и относително не е дълбоко. Това позволява на тежки морски съдове да достигат близо до мястото за монтаж. За монтаж на ветрогенератор с ротор от 154 метра наличието на големи плаващи кранове е абсолютно необходимо. Освен това дълбочината, на която се извършва монтажа позволява да се спестят стотици метри сложни и скъпи опори. Съчетанието на всички благоприятни фактори за изграждането на ветропарка са открити на 120 километра от източния бряг на Англия. През 2016 година там започнало монтирането на първите ветрогенератори. На 3 юни първите 50 ( от 174 ) ветрогенератора заработиха и дадоха първата електроенергия към енергоразпределителната мрежа. При достигане на пълната мощност на ветропарка Хорнси-1, ще обезпечава снабдяването с електроенергия на 1 милион домакинства, докато на сегашния етап ще се обезпечават около 285 000 домакинства.

Предполага се, че до 2022 година в този морски район ще бъде построена Хорнси-2 с мощност от 1,8 гигавата. Възможно е да бъде построена и Хорнси-3 с мощност 2,4 гигавата, но тя все още на фаза проектиране и може да бъде построена най-рано към средата на следващото десетилетие.
Трябва отделно да се отбележи, че мощността, която се цитира, е мощност при благоприятни условия и по тази причина годишното количество електроенергия, което ще бъде произведено, ще бъде значително по-малко. Но даже отчитайки бурите и престоите ветроенергетиката във Великобритания е произвела 1/6 ( 17,4%) от цялата използвана електроенергия в страната. Другите алтернативни източници на електроенергия имат също присъствие в енергобаланса на Великобритания. Слънчевата енергетика е с дял около 4%, а изгарянето на биогориво и утилизационен газ от преработка на отпадъци дава почти 11%.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x