fbpx
ИкономикаПрогнози и тенденции

Рей Делио за пазарите и коронавируса: „Представете си най-лошото и се гответе“

Милиардерът и един от най-легендарните инвеститори на нашето време Рей Делио сравнява коронавируса с катастрофа, която се случва само веднъж в живота. По неговите думи, вирусът ще окаже по-скоро „голямо емоционално влияние“, отколкото икономическо и ще съкруши инвеститорите, които не са се подготвили към най-лошото. Но за други паниката на пазара ще създаде интересни възможности.

Рей Делио
Рей Делио

Своите „мисли за коронавируса“, основателят на най-големия в света хедж-фонд Bridgewater Associates публикува в Linkedln, подчертавайки, че той не е експерт по болестите. Както пише Делио, за вируса със сигурност могат да се кажат две неща. Първо, вирусът дойде и ще си отиде. Второ, той ще окаже голямо „емоционално въздействие“, заради което има вероятност инвеститорите на фондовите пазари да останат без част от капитала си.

Влиянието върху фондовите пазари

Като най-уязвими пред паниката на пазара той посочва застрахователните компании и инвеститорите, които не са оценили правилно рисковете на пазара и не са се подготвили за най-лошия сценарий (като такъв той смята повторението на пандемията от испански грип 1918 -1920 година).

„На мен ми се струва, че това е едно от тези катастрофални събития, които се случват веднъж на 100 години. То може да унищожи тези, които застраховат от него и тези, които не се застраховат от него. То може да е пагубно за тези, които не се хеджират, тъй като смятат риска за приемлив, базирайки се на убеждението си, че едва това ще се случи.“ – пише Далио.

Той предупреждава, че такива играчи на пазара ще са принудени да вземат решения, продиктувани от проблеми с ликвидността, а не на база фундаменталния анализ. По тази причина те ще оказват сериозно влияние на пазара.

В същото време, отбелязва той, разпродажбата на акции ще създава и възможности за инвеститорите.

„Интересно ще бъде доколко привлекателни ще станат някои компании с добра доходност, особено когато част от играчите бъдат изхвърлени от пазара“ – отбелязва той.

Когато се удаде коронавирусът да бъде подтиснат и овладян, и деловата активност се възстанови, доходността на пазара ще расте, уверен е Делио.

„Това трябва (но не е задължително) да превърне финансовите графики на повечето компании в буквите V или U” – пише той.

Влиянието върху икономиката

Прогнозирайки емоционални сътресения на пазарите, Делио в същото време отбелязва, че не се очаква „съществено и продължително влияние върху икономиката“. По неговите думи, мерките, които предприемат властите в борбата за овладяване на инфекцията (например, карантина), могат да доведат до значителен спад в икономиката, който няма да продължи дълго и след това ще последва възстановяване.

„Историята показва, че високата смъртност носи много повече емоционални последствия, отколкото икономически или пазарни“ – уверен е той.

В същото време, той не е напълно уверен в своята прогноза, тъй като другите рискове, възникнали до епидемията, остават. Рисковете, които той посочва са неравенството на капитала, значителните политически проблеми, икономическия спад, голямата задлъжнялост и неефективната парична политика, „укрепването на силите, отправящи предизвикателство към сегашните световни лидери“. Последният път , когато тези фактори са съвпаднали е през 30-те години на миналия век и като резултат е избухнала Втората световна война, пише Делио.

Той не вярва в способността на централните банки да повлияят на ситуацията чрез намаляване на ключовите лихвени проценти или увеличаването на ликвидността. Тези действия няма да подтикнат инвеститорите към покупки, но могат да доведат до ръст на цените на рисковите активи, смята Делио.

„На мен ми се струва, че за ограничаването на икономическите загуби е необходима координирана данъчна и парична политика, насочена най-вече към конкретни компании с големи дългове и ниска ликвидност, отколкото цялостно намаляване на лихвените проценти и широко увеличаване на ликвидността“ – смята Делио.

Кой ще победи коронавируса

По мнението на Делио, най-добре ще се справят държавите, отговарящи на следните четири критерия:

1.Силен лидер, способен да взема бързо ефективни решения. Например, да въведе мерки за „социално дистанциране“ (тоест мерки за ограничаване на масовите събирания на хора) преди вирусът да се разпространи и оперативно да отмени ограничителните мерки, когато разпространението на болестта започне да намалява;

2. Населението е дисциплинирано и изпълнява мерките, предприети от властите;

3. Ефективна бюрократична система, която да управлява борбата с вируса;

4. Компетентна система на здравеопазване, която бързо и качествено да открива и лекува болните;

Според Делио най-добре с ограничаването на разпространението ще се справи Китай. Шансовете за справяне с епидемията на големите развити икономики той не ги оценява толкова високо, но все пак като добри. А в страните с по-слабо развити икономики ситуацията ще бъде „застрашаващо лоша“, отбелязва милиардера. С разпространението на вируса и увеличаване числото на заболелите ще расте и паниката, пише Делио. Освен това с увеличаването на заболеваемостта натоварването в болничните заведения ще се увеличава, което ще усложни лекуването на болните, отбелязва той.

„Накратко, на мен ми обясниха, че по-сериозните проблеми предстоят“ – пише Делио.

Съветът на Делио

Делио подчертава, че в ситуация на висока неопределеност, той самия предпочита да се обезопаси от неизвестността, отколкото да спечели от нея.

„Това се отнася и в случая с коронавируса. Най-важните активи, за които трябва да се погрижим, това сме самите ние и нашите семейства. Що се касае инвестирането, аз се надявам, че вие ще си представите най-лошия сценарий и ще се подготвите за него“ – резюмира Делио.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x