fbpx
На фокусПрогнози и тенденции

Какво да очакваме от следващото десетилетие? 10 прогнози на Фред Уилсън

Известният венчърен инвеститор Фред Уилсън споделя в своя блог десет свои прогнози за идващото десетилетие и предстоящите икономически, технологични и етични глобални промени.

Ето настъпи и 2020 година. Време е да погледнем какво ни очаква в следващото десетилетие.

Един от любимите ми цитати, приписван на Бил Гейтс е, че хората надценяват колко много може да се случи за година и недооценяват колко може да се промени за десет години.

Това ще е важно десетилетие за човечеството. Ще бъдат години, в които то ще трябва да намери отговори на изключително важни въпроси, които надвисват над него. Аз съм оптимист и вярвам в способностите на обществото да приема предизвикателствата, стоящи пред него и да намира правилните решения.

Аз специално започвам 2020 година с оптимизъм и ето моите прогнози за идващото десетилетие.

1. Настъпващата климатична криза ще стане за това столетие това, което бяха двете световни войни за предното. Страните и организациите ще трябва да пренасочват средства за борба с глобалното затопляне. През това десетилетие ще започне преразпределение на капитала. Ние ще видим данъци за емисиите на парниковите газове. Ще наблюдаваме падане на цените на недвижимите имоти в някои от най-пострадалите от промените на климата райони и ръст в районите, които ще спечелят от това затопляне. Ще видим големи капиталовложения за защита на критично важните райони и инфраструктура. Ще наблюдаваме как по целия свят ще се възроди атомната енергетика, особено изграждането на електростанции с по-малки реактори, които се изграждат по-лесно и са по-безопасни при експлоатация. Ще видим ръст на слънчевата енергетика по целия свят като сегашните 650 GW (гигавата) ще нараснат до повече от 20 000 GW към края на десетилетието. Всичко това ще накара капиталовите пазари да се съсредоточат на проблемите с климата и да финансират проекти в тази област за сметка на много други сектори.

2. Автоматизацията както досега ще намалява разходите за използване на много услуги и системи, на които ние разчитаме за да живеем и да бъдем по-продуктивни. Борбата за достъп към този огромен потребителски излишък ще определи политиката на десетилетието. Капитализмът ще е подложен на критична оценка, а експериментите за по-справедливо разпределение на богатствата и доходите ще доведе до появата на ново поколение световни лидери, които ше яхнат тази вълна на популярност.

3. Китай ще се превърне в доминираща световна свръхдържава, използвайки техническия си напредък и способността си бързо да се адаптира към променящите се приоритети (виж т.1). САЩ, обратно, ще се съсредоточи на вътрешните си проблеми и ще започне да води все по-изолационистка политика.

4. Държавите ще създават и ще развиват цифрови или криптоверсии на своите официални валути. Първо ще го направи Китай, който ще получи най-голяма икономическа изгода от тази крачка. САЩ ще се сблъскат с ограниченията от страна на регулаторните органи и ще се движат бавно в тази посока, което ще позволи на много страни и региони да заемат водещи позиции в криптосектора. Азиатските крипто-борси, които не се контролират с тежки регулаторни ограничения, каквито има в САЩ и Европа, и използвайки децентрализирани финансови технологии, ще станат доминиращи пазари на капитал за всички видове финансови инструменти.

5. Ще се появи децентрализиран интернет, управляван от децентрализирани инфраструктурни служби. Децентрализираните потребителски приложения ще се развиват бавно и децентрализираният интернет до края на десетилетието няма да се превърне в дисруптивна (подривна) масова технология.

6. Към края на десетилетието в света ще доминират растителните диети. Месото ще стане деликатес, подобен какъвто сега е черният хайвер. По-голяма част от световното производство на хранителни продукти ще се премести от фермите в лабораториите.

7. В усвояването и комерсиализацията на космоса ще доминират частните компании, тъй като правителствата ще се въздържат от такива инвестиции. В първите години на това десетилетие ще има бум в инвестирането в космическия бизнес, но инвестициите ще се откупуват твърде бавно и към края на 20-те ще има разочарование в космическия бизнес.

8. Тоталното следене от страна на правителствата и корпорациите ще стане норма, и хората ще търсят нови продукти и услуги, които да ги защитят от следенето. Най-големите успехи в потребителските технологии през това десетилетие ще са свързани с конфиденциалността.

9. В края на краищата доминирането на „бейби-бумърите“ (следвоенното поколения от миналия век – бел.ред.) в САЩ и по целия свят ще намалява и в края на десетилетието в много стратегически позиции ще доминират милениалите и представителите на поколението Z. Акционерите, избирателите и другите заинтересовани страни ще обръщат все по-малко внимание на възрастта и опита, а ще започнат да ценят все повече визионерството и смелостта.

10. През това десетилетие ни очакват огромни победи в областта на генетиката, тъй като тайните на рака и други неизлечими болести ще бъдат разгадани и ще могат да се лекуват. Коренно ще се промени подхода към репродуктивните функции. От друга страна генетиката ще породи нови болести и морално-етични проблеми, които ще създадат негативно отношение в обществото и ще го поставя пред трудни избори. През новото десетилетие ще наложи да се уравновесяват плюсовете и минусите на постиженията в областта на генетиката.

Сякаш тези десет предсказания стигат за днес. Надявам се, че съм ви подтикнал да се замислите какво ни очаква. И в това е смисъла. Не може човек да се окаже прав във всичко. Важното е да се мисли за това!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x