fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Промените в климата могат да повлияят на туризма, смята водещ гръцки климатолог

В Гърция заради изменението на климата ще има повече горещи дни, по-малко дъждове и това ще се отрази на туризма, селското стопанство и като цяло на икономиката, смята Продромос Занис, професор по климатология и метеорология в Университета Аристотел в Солун.

Ученият се занимава с проблемите, свързани с измененията на климата и влиянието им върху Средиземноморието. Източното Средиземноморие се смята за един от най-уязвимите от изменението на климата региони, особено отчитайки все по-топлите и сухи условия. По прогнозите на проф.Занис , към края на 21-и век количеството валежи в Гърция ще намалее с 15%.

„Тук в Гърция, ще се случват все по-често сухи периоди и температурите ще се покачват. Тези климатични изменения ще оказват сериозно влияние на туризма. Ще са необходими промени в обслужването на туристите и подобряване условията на климатизация” казва Занис.

По негово мнение, туристите ще трябва да променят навиците си и времето за отпуск. „ Хората ще трябва да почиват в други периоди, а не в тези, в които са свикнали. Пролетта и есента ще стават все повече подходящи периоди за почивка. Така постепенно ще се променят туристическите сезони. Ще се променят и посоките за туризъм. Може би все повече хора ще предпочитат планините за летен отдих. По този начин ще се промени и досегашната туристическа карта.” – смята учения.

По негово мнение , районите разположени по на север ще предлагат по-добри условия за почивка и туристите все по-често ще ходят там.

„ Значителни последствия от изменението на климата може да има и в селското стопанство. Ще е необходимо то да се адаптира към други климатични условия – на по-горещ и сух климат. Видовете селскостопански култури ще трябва да бъдат по-издържливи към климатичните промени” – предполага проф. Занис.

Той смята, че промените в климата ще повлияе и в сферата на енергетиката. „Ако температурите се повишат,ще са необходими значителни мощности за климатизация и за поддържане на комфортни вътрешни условия през лятото, а може би и през другите сезони.” смята учения.

По неговите думи, това, че в Гърция и като цяло в Европа ще има много горещи дни е сценария на бъдещето.

„ По всичко изглежда,че ще расте честотата на периодите с екстремално високи температури. Но могат да зачестят и други екстремални явления, например като поройни дъждове. Като средно количество валежи ще намалява, но ще бъдат по-интензивни и с опасност за наводнения, каквито наблюдаваме в последно време. Ние винаги сме наблюдавали екстремални случаи на горещини, наблюдавали сме и наводнения , но в бъдеще тези екстремални събития ще се случват все по-често”.- твърди проф. Занис.
По негово мнение, само един е пътя за борба с тези явления – намаляването на емисиите на парниковите газове и преминаване на алтернативни източници на енергия.

“Целта на Европа трябва да е втори договор по климата, където да фигурира, че емисиите на СО₂ през 2050 година трябва да се нулеви. Това означава, че икономиката трябва да се обърне към алтернативните източници на енергия. Трябва да се промени мисленето на всеки от нас. Да се промени отношението ни към околната среда, да се популяризират евентуалните климатични изменения и как трябва да се приспособяваме към тях” – казва учения.

Неблагоприятните прогнози за Гърция

Съгласно изследванията на Националната обсерватория в Атина, в Гърция горещите дни с максимална температура по-висока от 35 градуса по Целзий и нощите с минимална температура не по-ниска от 26 градуса настъпват все по-рано и стават повече. В Атина в периода 2006 – 2015 година, много горещи дни с максимална температура над 37 градуса е имало 4 пъти повече, отколкото за периода от 1976 до 1985 година.

Горещите нощи с температура по-висока от 26 градуса в Атина и Никозия през последните 40 години са се увеличавали съответно с 10 и 17 за десетилетие и са били повече от всяко друго десетилетие от края на деветнадесети век досега, се говори в изследването.

По мнението на учените, показателно е че в Атина са страдали от ранните горещини през юни в 2007, 2010, 2016 и 2017 година. Изследователите прогнозират увеличение на количеството горещи дни.

Очаква се средната продължителност на тропическите и горещи периоди в района на Източното Средиземноморие да се увеличи с 20 дена в близкото бъдеще ( 2021 -20150 година) и с два месеца в по-далечно бъдеще ( 2071 – 2100 година) в сравнение с периода 1971 – 2000 година.

Изследването показва, че „ранните” високи температури оказват неблагоприятно въздействие върху здравето на човек заради намаляването на аклиматизацията на човешкия организъм.

Измененията на климата могат да доведат до обезлюдяване на една трета от територията на Гърция в близките десетилетия, смятат учените. Най-голяма опасност това да се случи има в източен Пелопонес и на Егейските острови. По тази причина, учените смятат, че държавата трябва много сериозно да се отнесе към евентуалните изменения и да се подготви за възможните социални и икономически рискове.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x