Дари
Климат и екологияПрирода и общество

“Жестокото” слънце: как горещините ни правят по-агресивни и увеличат насилието

Когато става горещо, ние не само започваме да мислим за море и сладолед, но започваме да се чувстваме по-раздразнителни и подтиснати. Особено с тенденциите на глобалното затопляне, за учените е важно да изяснят защо насилието нараства с повишаването на температурите.

През юли 1988 година в САЩ настъпила невиждана дотогава горещина. Гражданите тръгнали към плажовете и водните басейни, електропотреблението отбелязвало рекордни нива от включените на максимално климатици, пътищата били пълни с прегрели и аварирали коли.

Но интересно било, че се случвало и нещо още.

През 1988 година рекорди отбелязала не само слънчевата активност, но и насилието. Страната се сблъскала с безпрецедентен брой убийства, изнасилвания, въоръжени грабежи и сбивания. Имало ли е връзка между климатичните условия и общата склонност към насилие?

Хората още преди столетия са подозирали, че има връзка между горещото време и нашето поведение. Тази връзка се отразява даже в езика ни. Ние говорим за „пламнала“ страст, казваме, че раздразненият човек трябва да „изстине“ и т.н. В края на XIX век вече е имало възможност да се проследи тази връзка, тъй като се появила сравнително точна статистика за престъпността. Съгласно проведени изследвания, престъпления свързани с насилие са достигали своя пик през летните месеци, а кражбите и грабежите по-често са се случвали през зимата. Оттогава свидетелствата стават все повече и повече.

Всяка година, когато температурата се повишава, с нас се случва колективна трансформация. Понякога симптомите са почти незабележими: хората по-често натискат клаксона в задръствания, полицията отбелязва ръст на хулиганските прояви, ние не толкова охотно помагаме на непознатите. Но има и още по-неприятни последствия.

През 2018 година по време на глобалните горещини навсякъде настъпило засушаване, зачестили пожарите в Арктика, финландските елени излезли на плажовете. Но се наблюдавали и някои тревожни човешки последствия. Във Великобритания службата за гражданска защита и телефоните за спешни случаи получили рекорден брой обаждания, а от полицията отбелязали , че хората реагират „много странно“ на горещото време. В някои региони броят на оплакванията в полицията нараснал с 40%.

Това, разбира се, са отделни случаи, които могат да имат редица други обяснения. Но научните изследвания по целия свят потвърждават, че между горещините и насилието има корелация.

Във Великобритания от 2010 година до 2018 година при средна температура от 20 ⁰С , престъпленията, свързани с насилие, са били с 14% повече, отколкото при температура от 10⁰С. В Мексико организираната престъпност е по-активна в по-горещо време, като някои учени смятат, че това създава „вкус към насилие“. В ЮАР учените установили, че за всеки допълнителен градус, броят на убийствата се увеличава с 1,5%. В един от районите на Гърция, по данни от проведено изследване, повече от 30% от убийствата са били извършени в дни със средна температура по-висока от 25⁰С.

Подобни закономерности са констатирани в Африка, в Тайван, в САЩ, Финландия и Испания. Като цяло този ефект е потвърден от голямо множество от изследвания.

Освен това има и бунтове. В проведено изследване учените са проследили бунтове и въстания от 1791 година до 1880 година и открили, че преобладаващото болшинство се пада на летните месеци. Например в Европа въстания са се случвали най-често през юли, а в Южна Америка през януари.

Неотдавнашни изследвания са потвърдили връзката между социалните движения и времето. Анализ на 7000 публични прояви за 36 години е показал, че по-често такива са се случвали в горещо и топло време, и колкото е по-висока температурата, толкова е по-висока вероятността от насилие. Въпреки че поводите за масови прояви се случват през цялата година, явно ние реагираме по-често на тях, когато навън е топло.

„Тук трябва да се направи едно уточнение – казва Тревор Хърли, почетен професор по психология в Университета на Дънди – Връзката между горещените и бунтовете имат U-образна форма. Когато стане прекалено горещо и много влажно, хората нищо не правят, защото да се движиш е неприятно“.

Освен това изследване на повече от милион самоубийства в 12 страни е открило, че по-високата температура на улицата корелира с повишен риск от самоубийства, особено в западните страни и ЮАР. Като цяло рискът е бил най-висок при температура по-висока от 27⁰С.

Защо така климатичните условия влияят на нашето поведение е загадка, но глобалното затопляне повишава температурата на планетата и учените трескаво търсят отговор.

Едно от очевидните обяснения се състои в това, че в горещо време на нас ни е некомфортно, колективно ни се разваля настроението, което води до опасно поведение. В потвърждение на първия аспект има доста доказателства: при висока температура ни сме по-раздразнителни, изпитваме повече стрес и се чувстваме по-малко щастливи. В горещо време професионалните футболисти от NFL по-често са агресивни на игралното поле, журналистите използват по-често негативни изрази в своите статии, а хората като цяло по-често стачкуват или се уволняват.

Освен това учени от Финландия са установили, че времето може да влияе на нашия мозък, променяйки функционирането на тялото. През 2017 година те открили, че температурата корелира с обема серотин, който регулира в мозъка нивото на тревожност, усещането за щастие и настроението като цяло. Те установили също силна връзка между този показател и ежемесечните нива на насилствени престъпления. Горещината да променя нивото на серотин, а това да влияе съответно на нивото на агресия.

Още едно предположение се състои в това, че горещото време увеличава нивото на тестостерон, което ни прави по-агресивни. Ако това е така, то е разбираемо защо през лятото нараства домашното и сексуално насилие.В САЩ през лятото такова насилие се случва с 12% по-често.

Но има и алтернативни обяснения. Повечето изследвания се базират на корелацията между температурата и престъпността. Но това не означава, че единият фактор пряко предизвиква другия. Когато има слънце, нашият свят като цяло се променя. Има повече фестивали и концерти, където се събират много хора, работят много заведения на открито, нараства употребата на алкохол и като цяло поведението на хората става по-активно.

Може би, именно тези летни занимания, при които има много повече контакти между хората, нашите емоции се засилват и това се явява реална причина за поведението, когато времето е горещо.

„Едното е трудно да се отдели от другото – обяснява Хърли – Да вземем нивото на самоубийствата. Те стават повече в горещо време , но тогава и средствата за самоубийство са повече, защото хората са на улицата. Но ситуацията силно се различава в различните страни. В Русия се наблюдава един от най-високите показатели на самоубийства, но това по-скоро е свързано с високото ниво на употреба на алкохол, отколкото с времето“.

Пандемията от Covid-19 може да ни помогне да се намери отговора на този въпрос., защото много от обичайните летни занимания по време на епидемията са невъзможни. Тя вече ни помогна да намерим отговора на редица въпроси – какво ще се случи ако се съкратят полетите на дълги разстояния или как китовете реагират на по-малко оживения трафик на кораби. Може би пандемията ще подскаже, свързано ли е насилието с лятната активност или именно с горещините.

Но каквото и да е обяснението, бъдещето може да ни донесе още по-неприятни промени. Учените прогнозират, че с промените на климата повишаването на средната температура с 2⁰С може да увеличи нивото на престъпността, свързана с насилие, с 3% и повече в страните с умерен климат, например в Европа. Но вече много експерти смятат, че температурата може да нарасне с 3⁰С, а какво ще ни донесе това, само можем да гадаем.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x