fbpx
Климат и екологияПрирода и общество

Учени за разраработили ефективен способ за превръщането на пластмаса в гориво

Американски учени са разработили ефективен начин за преобразуване на едни от най-разпространените видове едноразови пластмаси – полиолефините, във въглеводороди за различни видове гориво – дизелово, реактивно и бензиново. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science Advances.

Известен факт е, че въпреки многото усилия в тази насока, преработването на пластмасовите отпадъци все още е на доста ниско ниво. Само 9% от произведената някога пластмаса са били преработени, около 12% са изгорени и в резултат на това 79% от всичката пластмаса, някога произведена на планетата, все още остава неразградена и замърсява както сушата, така и Световния океан.

Учени от Университета на Делауеър са насочили своите усилия в преработването на едни от най-разпространените видове пластмаси – полиолефини. (такива са например, полипропилена, полиетилена и други).

„Едноразовите пластмаси представляват огромна опасност за околната среда и тяхната преработка, особено на полиолефините , се оказа сложна задача“- пишат изследователите.

„Ние разработихме пряк метод за преобразуването на полиолефини в различни видове течно гориво, включително въглеводороди за дизелно, реактивно и бензиново гориво“.

Това не е първия път, когато учени превръщат пластмаса в гориво, но както при повечето методи за преобразуване на материали и тук целта е била в превръщането на колкото се може повече пластмаса в максимално количество гориво, използвайки минимум ресурси.

Новата технология отговаря на много от тези изисквания. Тя изразходва 50% по-малко енергия, отколкото аналогичните технологии, може да се изпълнява на температури, аналогични на тези в домакинските фурни и не създава емисии от въглероден диоксид.

Сравнение на предлагания нов метод (показан най-горе) с досега използваните методи за преобразуване на пластмаси в гориво Източник: Liu et al., Science Advances, 2021

„Пластмасовите отпадъци са сериозен екологичен проблем. Аз смятам, че това изследване ще помогне за подобряване на методите за преобразуване на пластмаси“ – обяснява Ейндрю Даниелсън, инженер-химик от същия университет и участник в изследването.

Екипът е използвал химически процес, наричан хидрокрекинг за разрушаване на въглеродните връзки в пластмасата, използвайки катализатор, състоящ се от минерали, известни под името зеолити и смесени метални окиси.

Смесените метални оксиди се използват за разграждането на големи молекули, а зеолитите – за образуването на разклонени молекули, представляващо метод, който опростява превръщането на пластмасовата маса в краен продукт.

„Поотделно двата катализатора не работят добре, но комбинацията им прави чудеса, топейки пластмасата и не оставяйки краен остатък от пластмаса“ – казва Дионисиос Влахос, учен от Университета в Делауеър.

„Това не са екзотични материали и затова ние можем да почнем да мислим как на практика да използваме тази технология“. – продължава той.

В качеството на допълнителен бонус в предлагания процес на работа е това, че не е нужно предварително разделяне на различните видове пластмаси, което е много полезно, тъй като сега много от използваните пластмасови продукти се явяват многокомпонентни, тоест във вид на композити, смеси или във вид на няколко слоя от различни видове пластмаси.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x