fbpx
Изкуствен интелектНаука и технологии

Изкуствен интелект се учи да прави идеални фотографии на хора

През последните години много специалисти изучават възможността за автоматични снимки с помощта на роботизирани системи. Екип от американски изследователи е разработил такава система, използвайки изкуствен интелект и дълбоко обучение . Засега платформата може да снима само един обект и то в затворени помещения, но екипът предвижда разширяване на функционалните и възможности.

Както изглежда в бъдеще роботографите ще направят сериозна конкуренция на професионалните фотографи. Идеалната портретна снима струва не малко усилия. Необходимо е да се намери най-подходящия ракурс, правилно да се настрои фотоапарата и осветлението, и още доста по-дребни детайли.

А какво ще стане ако се довери снимката на робот?

Екип от изследователи от Университета Пардю (Purdue University) и компанията Adobe Researh са разработили обща софтуерна и апаратна платформа под името LeRop. Тя позволява на робота да прави идеални портретни фотографии на човек.

Става въпрос за система, в която роботът внимателно следи за обектите и в най-подходящия момент прави кадър, съобщава портала TechXplore.

Засега LeRop работи изключително в помещения и се специализира на фотографии на хора, но никой не знае какви „таланти“ платформата ще развие в бъдеще. Понастоящем системата работи по следния начин. По специална конструкция роботът се насочва към мястото на снимките. След това системата използва компютърен модел за определяне от каква позиция може да се заснеме най-добрия кадър. В същото време се използва модел за дълбоко обучение за да се регулира положението и ориентацията на робота, обезпечавайки с това най-добрите условия за осветяване на обекта на заснимане и сцената като цяло.

Когато с тези компоненти се проведат необходимите изчисления, роботът започва да регулира своето положение, за да хване изображението, което най-добре ще съответства на зададения шаблон и накрая да направи фотографията. Целият процес подробно е описан в предпринт на статия публикуван в сайта arXiv.org.

Трябва да се отбележи, че шаблонното изображение, което системата фактически смята за „златен стандарт“ може да се избере или от компютърния модел за оценка на фотографиите, или от самия потребител. Във втория случай той трябва да посочи на програмата образец от определен набор от фотографии.

Освен това, потребителят може да настрои системата по такъв начин, че тя да следи за „целта“ (засега само една) на това място, където трябва да се направи снимката. В момента, когато потребителят стигне до това място, роботът започва търсенето на най-добрия „кадър“. Алгоритъмът за дълбоко обучение помaга на системата да коригира точката на заснeмане в зависимост от степента на съвпадение с шаблонните изображения.

Освен основната камера за висококачествени снимки, изследователите са снабдили роботографа с 360-градусова камера. По този начин, той винаги ще има пълна видимост и няма да изразходва време за завъртвания или завивания.

Трябва да се добави, че фреймуъркът LeRop (именно такава се явява дадената софтуерна платформа) има модулна структура. Това означава, че всичките негови модули могат да бъдат заменени или променени по такъв начин, че да съответстват на изискванията на потребителя.
Екипът е провел изпитания на LeRop на три снимачни площадки, разположени в затворени пространства, интегрирайки платформата с достатъчно елементарен робот наречен Turtlebot.

Роботoграфът на базата на платформата LeRop в действие: (а) в процес на работа; (b) краен резултат
Източник: Kang et al.

В течение на тестовете роботът е направил по 20 фотографии на човек на всяка от площадките. Десет от тях са направени с предварително избран шаблон и десет с използване на шаблони, които системата е генерирала „на ход“. Средното количество на корекции, направени от робота е било средно 11,2 в първия случай и 12,76 във втория.

Роботът е направил снимки средно за 22,22 секунди, базирайки се на зададени шаблони, и за 22,4 секунди, опирайки се на динамически генерираните шаблони.

Разработчиците смятат, че платформата LeRop е първата крачка към създаването на системи за роботизирани фотозаснемания, която ще може бързо да създава висококачествени снимки на хора.

Но платформата засега има редица ограничения, които могат да попречат за широкото и внедряване. Например LeRop има слаба изчислителна мощност, вградена в себе си и за работата с платформата се изисква отделно стоящ по-мощен компютър.

Освен това, в бъдеще изследователите искат да изберат за своята платформа по-усъвършенстван робот с повече степени на свобода. Те също така планират да доработят системата, така че роботографа да може да прави снимки в различни жанрове (например, не само портретни,но и групови), а също и да снима в открити пространства.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x