fbpx
Наука и технологииТехнологии

В Калифорния ще „напечатат“ цял квартал с помощта на 3D технология

Строителната компания Mighty Buildings планира да внесе своя принос в бъдещето на жилищното строителство, използвайки широко роботи и технологията за 3D принтиране. В калифорнийския град Ранчо Мираж компанията ще изгражда цял квартал от къщи по поръчка, създадени с помощта на 3D-принтери.

Mighty Buildings съвсем не е първата компания , която е решила да използва тази перспективна технология, но микрорайонът, който се планира да бъде изграден в Ранчо Мираж, се позиционира от строителната компания като „първият в света жилищен комплекс от „разпечатани“ къщи“. Проектът ще включва 15 сгради, разположени на площ от 20 хиляди квадратни метра. Стойността на проекта се оценява на $15 милиона.

„Това ще бъде първата реализация на нашето виждане за бъдещето на жилищното строителство, което може много бързо да се развие“. – обяснява съоснователя и главен оперативен директор на компанията Mighty Buildings Алексей Дубов.

По неговите думи, такива къщи ще са по-достъпни като цена, в сравнение с аналогичните жилищни сгради, изграждани по традицинните начини.

Къщите на Mighty Buildings ще се изграждат с помощта на запетентован материал, носещ търговското наименование Light Stone, който променя своята форма под въздействие на ултравиолетова светлина. По този начин се създават сглобяеми панели, които могат да бъдат сглобявани на място, подобно на конструктор. Този метод на строителство е бърз, но не за сметка на здравината на изгражданите домове. По думите на главния специалист по устойчиво развитие в компанията Сам Рубенс, 3D-печатът помага на Mighty Buildings да си съкратят разходите за строителство с 40%, като същевременно количеството на отпадъците намалява с 99%.

Къщите, които ще бъдат създадени с помощта на 3D-печат няма да се различават от обичайните домове от бетон и тухли, а също така няма да им отстъпват по качество, заявяват от Mighty Buildings. Застроената площ на всяка къща ще бъде от около 134 квадратни метра, а участъците, на които ще бъдат разположени те, са с площ от 929 кв.м. Всяка къща ще има три спални и две бани. В задния двор ще има личен басейн. Освен това всички помещения ще бъдат оборудвани със смарт-система за контрол на въздуха и качеството на водата.

Захранването с електроенергия ще става с помощта на слънчеви батерии, разположени на покривите, които ще могат да се допълват с акумулатори Tesla Powerwall.

„Нашият проект е насочен към минимизиране на въздействието на околната среда и създаване на „умни“ и устойчиви домове за купувачите, които са загрижени за екологията“ – се казва в прес-релийза на Mighty Buildings.

Строителството на сгради с помощта на 3D-принтери се превръща все повече в реалност. Такива проекти се реализират не само в САЩ, но и в много други страни като Китай, Индия, ОАЕ, Мексико, Швейцария и други. Технологията има доста преимущества, като ниската себестойност на строителството, намаляване на необходимия персонал за изграждането на такива сгради, чистотата в процеса на строителство, простотата на процеса и значителното намаляване на разходите.

Но този начин на строителство си има и своите минуси. Към тях преди всичко се отнасят преди всичко първоначалните инвестиции за специалното оборудване, тъй като стойността на строителните 3D- принтери все още е достатъчно висока. Друг недостатък е това, че комуникациите се изграждат по стария способ.

Едно от най-перспективните насоки за използване на 3D технологията вероятно ще бъде бързото изграждане на голямо количество жилищни сгради , например при стихийни бедствия или за изграждане на социални жилища.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x