fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Разполагане на слънчеви панели върху селскостопански земи може да покрие търсенето на електричество в световен мащаб

Учени от Орегонския държавен университет (Oregon State University) доказали , че максимална производителност на слънчевите панели може да се достигне върху селскостопански земи. Ако само на 1% от площите за аграрно ползване се разположат слънчеви генериращи съоръжения, това ще стигне да се покрие световното търсене на електроенергия. Друг извод от изследването е , че концепцията за агрофотоволтаика ( съвместно производство на селскостопанска продукция и електроенергия) е изключително перспективна. Изследването на американските учени поставя под въпрос целесъобразността за строителство на слънчеви електостанции в пустините.

Един от участниците в изследването, Чад Хигинс (Chad Higgins), доцент по селскостопански науки в Орегонския държавен университет, обяснява:

„Нашето изследване показа, че селското стопанство и слънчевата енергия се съчетават прекрасно в контекста за безпроблемното производство на електроенергия. Производителността на селското стопанство постоянно расте и това касае също производството на електричество. Това е така, защото вече от няколко хиляди години фермерите са намирали най-добрите места на Земята за събиране на слънчева енергия.”

В хода на изследването, учените наблюдавали генерирането на електроенергия от слънчевите панели Tesla, разположени на селскостопанските земи, принадлежащи на университета. Те събирали данни от фотоволтаичните модули и от миниметеорологична станция, разположена в полето, която фиксирала данни за температурата, посоката и скоростта на вятъра и интензивността на слънчевото греене.

На база получените данни, друг участник в изследването, Елнас Хасанпур Адех (Elnaz Hassanpour Adeh), аспирант в същия университет, разработил модел за изчисляване ефективността на слънчевите панели в зависимост от метеорологичните характеристики на природната среда.

„Нашият модел показа, че производителността на слънчевите съоръжения е по-висока при по-ниска температура, а при повишаване на температурата производството на електроенергия намалява. При безветрие производителността е по-ниска, отколкото ако има движение на въздушните маси. Също при увеличаване на влажността на въздуха производителността се влошава. “–обяснява Адех – “В известен смисъл слънчевите панели приличат на хората. Ние най-добре работим, когато външната среда е прохладна, суха и добре се проветрява.”

След това екипът, използвайки глобална карта, изработена на база спътникови снимки,  приложили същия модел за природни ландшафти по целия свят, разделяйки ги на седемнадесет категирии, например, такива като полета за зърнени култури, смесени гори, савана, крайградски зони и други. Обработваемите земи се оказали най-подходящите за разполагане на слънчеви панели, тъй като при тях може да се постигне максимална ефективност. Арктическите зони демонстрирали най-малък потенциал за производство на електроенергия.

Екипът също така направил оценка на потенциала на агрофотовалтаиката (съвместното производство на селскостопанска продукция и електроенергия) и се оказало, че то напълно покрива търсенето на електроенергия, пресметнато от Световната банка.

Интересни са резултатите от по-ранно изследване на екипа. В него Хигинс и Адед са констатирали, че слънчевите панели увеличават селскостопанското производство върху сухи и ненапоявани земеделски земи. Друг извод бил, че разполагането на слънчеви панели върху пасища или селскостопански полета също може да увеличи добивите на селскостопанска продукция.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x