fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

Такъв климат не е имало минимум две хиляди години

Последните температурни рекорди по цялата планета отново изостриха споровете за глобалното затопляне. Въпреки всичките сегашни катаклизми, скептиците упорито отстояват своето: всичко това вече го е имало в историята на Земята. Това е естествен процес и затоплянето ще се смени със застудяване. Но техните опоненти намират нови аргументи, показващи уязвимостта на подобна позиция. Такива две изследвания са проведени от швейцарски учени от Бернския университет под ръководството на проф. Рафаел Нойком и резултатите от тях са публикувани в авторитетните научни списания Nature и Nature Geoscience.

Учените си поставили задача да възстановят картината на климата на Земята за последните 2000 години. Те са анализирали множество най-различни данни, които са запомнили изменението на температурата в миналото: годишните пръстени при дърветата, дебелината на езерните наслагвания, структурата на леда в ледниците, структурата на сталактитите и сталагмитите в пещерите и други подобни. Изследователите се интересували преди всичко от няколко анормални климатични периода, такива като Римския климатичен оптимум и Малкия ледников период, а също така Климатичния песимум по време на ранното Средновековие и Средновековния климатичен оптимум през Х-XIII век.

Резултатът се оказал неочакван. Всичките затопляния и захлаждания не били едновременни и глобални. Например, по време на малкия Ледников период в центъра и в източните части на Тихия океан минимална температура се наблюдавала през ХV век, докато на северозапад в Европа и на югоизток в Северна Америка, застудяването се случило два века по-късно, през ХVII век. Средновековното затопляне достигнало своя максимум на север в Европа и южната част на Северна Америка през ХI век, докато в Тихия океан било по-топло пак няколко века по-рано.

Извод? Всички случили се аномалии за 2000 години са били локални явления и нито веднъж не са протичали едновременно на цялата планета. Даже най-големите катаклизми са обхващали не повече от половината земно кълбо. Например, по време на Средновековния климатичен оптимум (950 -1250 г. от н.е.) те са обхванали само Северното полукълбо,тоест не повече от 40% от повърхността на Земята.

Днес картината е коренно различна. Периодът на затопляне няма аналог и не прилича на нищо случило се преди това на Земята. Глобалното затопляне обхваща почти цялата територия на земното кълбо – 98% от неговата повърхност. Учените отбелязват, че в доиндустриалната епоха (преди 1750 г.) главната причина за изменението на климата са били вулканите. Но сегашните катаклизми далече надскачат естествените колебания на климата.

„Анализирайки получените данни за сегашното затопляне, ние виждаме, че темповете на сегашното затопляне са безпрецедентни. Те са значително по-високи, отколкото естествените климатични изменения – казва професор Рафаел Нойком. –Те доказват, че глобалното затопляне, предизвикано от антропогенните (човешките) фактори са абсолютно уникални по своя мащаб.”

Много учени високо са оценили нивото на доказателствата в това изследване. По тяхно мнение, то трябва в края на краищата да спре тези, които отричат изменението на климата и твърдят, че сегашното затопляне е част от естествения климатичен цикъл.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x