Дари
ПсихологияЧовекът

Изследване: Ръководители-нарциси по-често вземат лоши решения и поставят под заплаха бъдещето на компаниите

Изследователи от Стандфордския университета са доказали, че ръководители-нарциси по-често вземат неверни решения. Това се дължи на прекалената им самоувереност и нежеланието им да слушат чужди съвети. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Presonality and Individual Differences”.

Нарцисизмът се характеризира с повишено чувство за собствената значимост, чувството за превъзходство и готовност да експлоатира другите. Смята се, че хората с такива характеристики, като правило, нелошо се предвижват по кариерната стълбица и често се оказват на ръководни позиции.

Другият въпрос е дали действително нарцисите се превръщат в лоши лидери? И способни ли са характеристиките на техните личности директно да се превърнат в заплаха за организацията, която оглавяват?

За да изучат този въпрос изследователите от Станфордския университет Чарлз О‘Райли и Николас Хол са провели няколко експеримента. В първия са взели участие 252 американци. Средната възраст на доброволците била 36 години. Било установено, че част от анкетираните проявяват нарцистични характеристики.

В хода на експеримента на участниците им предложили да придобият една или друга компания. Преди сделката те можели също така да се запознаят с мнението на трима експерти.

В резултат Чарлз О‘Райли и Николас Хол установили, че участниците, които в по-голяма степен от останалите проявявали нарцистични черти, са използвали по-малко време за запознаване с оценките на експертите и като резултат са признавали техните мнения за безполезни. Те вземали решения, базирайки се на собственото си мнение, а също така са действали по-импулсивно. Резултатът от това поведение най-често водел до вземането на грешни решения.

Това, което било характерно, е че след като нарцисите разбирали, че тяхното решение е било неправилно, те обвинявали в това не себе си, а източниците, които по тяхно мнение им предоставили неправилна информация.

Във второто изследване са взели участие 249 американци. По време на експеримента на анкетираните им предложили да посочат датите на най-важни събития в американската история. Но този път участниците отначало са посочвали отговорите, а след това им се предоставяла възможност да се запознаят с оценката на експертите. След „подсказването“ те са можели да променят своето първоначално мнение.

Както и в първото изследване , нарцисите са били по-уверени в собствените си отговори и оценявали съветите на експертите като по-малко полезни. Освен това , те по-рядко от останалите, са си променяли мнението, запознавайки се с мнението на експертите. Както отбелязват авторите на изследването „самоувереността им била свързана със занижена точност на отговорите“.

„ В резултат на това по-уверените в своята правота участници с по-малка вероятност коригирали своите оценки и са получили по-малко правилни отговори“ – се отбелязва в изследването.

Чарлз О‘Райли и Николас Хол подчертават, че резултатите от експериментите доказват пряката връзка между патологичния нарцисизъм и вероятността за вземане на неадекватни решения.

„Лидер, който е прекалено уверен в своите сили, приема импулсивни решения и не цени съветите на експертите. В резултат на това вероятността той да вземе грешни решения е много по-голяма. Тези склонности правят такива ръководители потенциално опасни лидери. В много от тези случаи, такива неправилни решения могат директно да повлияят на живота на компанията и нейните служители “ – резюмират изследователите.

За съжаление същото се отнася не само за компаниите, но и за обществото, където политиците-нарциси поставят под заплаха не само бъдещето на служителите на дадена компания, но и на членовете на цялото общество.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x