Дари
СамопознаниеЧовекът

Правят ли ни повече пари по-щастливи?

Обезпечените хора се чувстват по-щастливи и този факт има множество потвърждения. Но постоянният стремеж да спечелиш повече, жертвайки свободното си време, може да намали удовлетвореността от живота, твърдят в своя статия в Harvard Business Review Елизабет Дан , професор по психология в Университета на Британска Колумбия и Крис Кортни, вицепрезидент на компанията Happy Money . Освен това те смятат, че на нивото на нашето благополучие влияе не това колко печелим, а това как се отнасяме към парите и за какво ги харчим. Авторите дават и няколко съвета как правилно да харчим, за да бъдем по-щастливи.

Изследване на Хардвардското бизнес училище, Лондонския градски университет и Университета в Британска Колумбия, Канада показва, че постоянният стремеж да спечелиш повече, жертвайки свободното си време, може да намали удовлетвореността от живота. В това изследване са взели участие повече от хиляда студента, випусници на канадския университет. Едната част от изследването включвало проучване какво участниците ценят повече – парите или времето. Повечето от участниците са декларирали, че дават приоритет на времето, а 40% са съобщили, че те преди всичко ценят парите.

Освен това за да изяснят, как този техен избор се съотнася с тяхното емоционално благополучие, авторите на изследването са помолили доброволците да оценят своята удовлетвореност от живота , поставяйки оценки от 0 до 10, където 0 съответствало на пълна неудовлетвореност, а 10 – абсолютна удовлетвореност от живота. За да оценят това тяхно състояние в динамика, изследователите са повторили анкетата след една година.

В резултат те са установили, че студентите, които са давали приоритет на парите, след една година след завършването на университета са се оказали по-малко щастливи, отколкото техните състуденти, които са предпочели да дадат приоритет на времето. Резултатите не се променили след направените корекции в изследването на основа различното социално-икономическо положение на участниците.

Това естествено не означава, че човек трябва да се откаже от поредното повишение, смятат професор Елизабет Дан , професор по психология в Университета на Британска Колумбия и участник в цитираното изследване, и Крис Корни, вице-президент на компанията Happy Money. По техните думи, има много свидетелства, които доказват, че осигурените хора се чувстват по-щастливи. Но в действителност на нивото на нашето благополучие не влияе това колко повече ние печелим, а това как се отнасяме към парите и за какво ги харчим.

Като доказателство те посочват резултати от друго проведено изследване, в което са взели участие повече от 500 британци. То е показало, че на нивото на щастие по-голямо влияние е оказвал не техния доход, а с колко пари те разполагат в дадения момент.

При това хората естествено изпитват стрес, когато се сблъскват с необходимостта да съкратят разходите си или да коригират бюджета си. За да преразгледа човек своето отношение към парите и разходите, Дан и Кортни съветват да си отговорим на два прости въпроса:

„Какво мога да купя от това, което не се явява необходимо за моето оцеляване?“

„Действително ли разходите спомагат за моето щастие?“

Ако отговорът на втория въпрос е отрицателен, Дан и Кортни съветват да се направи пауза и да не се харчат средства няколко седмици. Ако чувствате, че разходите действително ви правят щастливи, не се укорявайте. Освен този съвет, авторите дават още няколко съвета, как правилно да харчите парите си, ако искате да изпитвате повече щастие от живота.

Харчете за опит и преживявания, а не за вещи

В хода на изследване, което са провели Дан и Кортни с повече от 2 хиляди човека, повече от 80% на участници по-млади от 30 години са съобщили, че се чувстват много по-щастливи, когато изразходват средства за пътувания, концерти или специални кулинарни изживявания, отколкото за материални придобивки от рода на електронни устройства или дрехи. 62% от участниците в това изследване са били представители на поколенията Y и Z, тоест родени след началото на 80-те години на миналия век.

Купувайте си време

По резултатите на друга анкета, в която са взели участие повече от 15 хиляди американци, изследователи са установили, че хората съобщаващи, че си „купуват време“ (например, икономисват време за път, купувайки по-скъпи продукти от най-близките магазини или използват услуги за доставка), са удовлетворени от своя живот на 10% повече, отколкото тези, които не го правят.

„Инвестирайте“ в другите

„Вие можете да изпратите неголям подарък на приятел, да помогнете на непознат в хранителен магазин или да направите дарение в благотворителна организация, чиято мисия е важна за вас. Въпреки съблазънта да изхарчите тези пари за себе си, изследване показва, че вие с по-голяма вероятност ще изпитате щастие, изразходвайки пари за някой друг“ – отбелязват Дан и Кортни в своята статия.

Източник

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x