fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Amazon представи новия си дрон-доставчик (Видео)

Компанията Amazon представи новия си дрон, предназначен за услугата Prime Air. Той има конструкция на хексакоптер с рамка по периметъра, която при хоризонтален режим на полет изпълнява функцията на крило и стабилизатор. Първите доставки с помощта на този дрон ще започнат след няколко месеца, съобщават Amazon в блога си.

Amazon вече няколко години работи за създаване на услугата за доставка на стоки на клиентите си с дронове. За пръв път компанията анонсира плановете си за осъществяване на такава услуга през 2013 , а през 2016 извършиха първата доставка на клиенти във Великобритания. За този период инженерите създадоха няколко прототипа с различна конструкция. Отначало те използваха квадрокоптер, а след това представиха хибриден безпилотник с осем винта за вертикален полет, един тласкащ винт и крила за хоризонтален полет.

На конференцията re:MARS един от ръководителите на Amazon Джеф Уилке (Jeff Wilke) представи новия дрон. Той също има възможността за стабилизиран вертикален и хоризонтален полет, но има доста по-проста конструкция. Дронът представлява хексакоптер с голяма шестоъгълна рамка. Рамката с подходящия си аеродинамичен профил създава подемна сила, а също така стабилизира дрона по време на полета. В горната част на дрона има отделен вертикален стабилизатор.
В центъра на рамката е разположена основната част на корпуса на летателния апарат, състояща се от акумулаторна батерия, електроника и секция за колетите, а също така камера за откриване на препятствия. Отначало дронът излита във вертикален режим, а след това преминава в хоризонтален, който е и доста по-ефективен. За осъществяването на хоризонталния полет дронът сменя съотношението на тяга на предните два и задните два винта. Интересно решение е това , че тези двойки винтове не са успоредни едни към други. Предната двойка винтове са наклонени от центъра навън, а задните – към центъра.
Дронът може да превозва товар с маса до 2,27 килограма на разстояние 24 километра за по-малко от половин час. Компанията планира да започне доставки на клиенти с помощта на новия дрон до няколко месеца. Засега не е известно дали тя планира да разгърне пълноценна услуга за доставка по този начин или ще проведе тестови изпитания на услугата.

Освен Amazon, за създаване на услуга за доставка на не големи товари с дронове работят и други компании, в това число и Wing, влизаща в холдинга Alphabet. Тя проведе тестови изпитания със своите дронове за доставка на храна и стоки в Австралия и Финландия и до няколко месеца планира стартирането на комерсиалната услуга. Wing получиха и първия сертификат за авиационен доставчик (Air Carrier Certification) от Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (The United States Federal Aviation Administration (FAA)) и планират съвсем скоро тестово стартиране на услугата в щата Вирджиния.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x