fbpx
ЛюбопитноНаука и технологииТехнологии

DARPA и Northrop Grumman искат да построят железопътна линия на Луната

Aмериканският технологичен гигант и доставчик на отбранителни системи Northrop Grumman, съвместно с Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), обявиха началото на работата по разработването на концепция за изграждане на лунна железопътна мрежа. Проектът, изглеждащ в момента като научнофантастична идея, включва създаването на инфраструктура за придвижване на хора и стоки по повърхността на земния спътник.

Целта на амбициозната идея е не само да улесни логистиката на Луната, но и да създаде основата за бъдещо космическо икономическо развитие. Търговските и научни мисии ще могат да използват стабилни и ефективни маршрути за доставки, което несъмнено ще ускори изследването на Луната. Следващата стъпка ще бъде да се идентифицират ключовите технически и логистични аспекти, които ще позволят на концепцията да излезе извън рамките на теоретичните разработки.

Пускането на лунни влакове може да изглежда като прибързана и не много рационална идея, но зад нея има много солидна логика. Още по време на първото кацане на човек на Луната в Морето на спокойствието през 1969 г. става ясно, че постоянният престой на спътника на Земята ще изисква жизненоважна инфраструктура, включително, например, мини за добив на минерали и воден лед, атомни електроцентрали и заводи.

Лунната железница може да се превърне в един от ключовите елементи на бъдещата лунна инфраструктура. Тя ще позволи ефективното транспортиране на товари и хора по повърхността на Луната, подпомагайки дългосрочното усвояване и развитие на нашия естествен спътник.

„Мрежата от лунни железопътни линии може да позволи Луната да се превърне в място за сериозно и устойчиво икономическо развитие, точно както железопътните линии в Дивия запад на САЩ са спомогнали а за разцвета му през 19 век“, заявяват от Northrop Grumman.

Изследването ще идентифицира интерфейсите и ресурсите, необходими за създаването на лунна железопътна линия, а също така ще бъдат проучени възможните рискове и прототипите за една напълно функционираща система. Като част от проекта LunA-10 Capability Study, инженерите на Northrop Grumman ще проучат техническите и логистични аспекти на такова решение. Те ще трябва да решат редица трудни проблеми, като например:

Необходимо е да се разработят здрави и леки материали, които могат да издържат на тежките условия на лунната среда, включително на екстремни температури и радиация.

Предстои да се определят методи за полагане на релси и изграждане на необходимата инфраструктура в условията на ниска гравитация.

Необходимо е да се създадат специализирани влакове, които да функционират във вакуум и да издържат на лунен прах, който има силни корозивни свойства.

Успешното изпълнение на проекта LunA-10 за цялостно проучване на практическите възможности за усвояване на земния спътник, може да окаже значително влияние върху изследването на Луната. В рамките на този проект една лунна железопътна линия ще намали разходите за транспортиране на стоки и хора по лунната повърхност, ще направи научните изследвания по-ефективни и ще улесни създаването на постоянна лунна база.

С всяка изминала година не само в САЩ, но и в Китай, Европейския съюз и други страни , развиващи космически програми, започнаха да се разработват все повече проекти, свързани с практическото усвояване на Луната. Например в края на миналата година ви запознахме с появила се информация, в която се разкрива как Китай възнамерява да развива своята програма за изграждане и обслужване на обитаема лунна база, включително с изграждане на орбитална станция и лунни спускаеми апарати.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x