fbpx
НаукаНаука и технологии

Космическа пандемия: с какви заплахи могат да са изпълнени космическите пътувания

Учените смятат, че рисковете от междупланетно кръстосано заразяване с микроорганизми са напълно реални.

Представете си как един прекрасен ден на Земята се завръща космически апарат, носейки със себе си микроскопичен пътник без билет, който не прилича на нищо, с което животът на Земята някога е срещал. След като осъзнае, че на Земята има всичко необходимо, той бързо ще започне да търси най-благоприятната среда за размножаване и хранене. И всичко може да му служи като храна, от кръвта на доминиращите видове на планетата до пластмасата.

Този сценарий е вплетен в сюжета на книгата на Майкъл Крайтън „Щамът на Андромеда“ (“The Andromeda Strain”) и той отразява страховете, които до някаква степен се описани във финала на романа “Войната на световете” от Х. Г. Уелс. В основата на този страх е, че последиците от биологичното замърсяване могат да се превърнат в истинска опасност от космическите пътувания и тази заплаха е по-реална от, да речем, летящите чинии.

В наскоро публикувана статия в списание Bioscience, Антъни Рикарди от Университета Макгил, заедно със свои колеги, обясняват риска от подобно биологично замърсяване на планетата. Учените смятат, че рискът от междупланетно кръстосано замърсяване не се ограничава само до един сценарий и разказват как можем да стигнем до по-задълбочено разбиране на проблема и неговото решение.

Инвазивна биология

Авторите се обръщат към новата интердисциплинарна област на науката, така наречената биология на инвазията, или нахлуването. Това направление изучава проблемите, с които човечеството може да се сблъска заради космическите полети и вземането на проби за изследване. Инвазивната биология се фокусира върху това, което се случва, когато жив организъм се премести от позната си среда на обитаване в непозната и започне да се развива в нея.

Тази нова област на науката предлага няколко важни идеи за това как и какво може да се случи при такова „нахлуване“.

• Изолираните екосистеми (острови, езера, отдалечени кътчета на природата) са най-застрашени от унищожаване в случай на попадане там на извънземен организъм.
• Резултатите от такава инвазия са непредвидими.
• Най-добрата стратегия в такива случаи е да се дефинира ситуацията като катастрофа и да се предприемат незабавно всички необходими действия.

Но как всъщност може да изглежда една извънземна „биологична инвазия“?

Първото нещо, което хрумва в главата на повечето хора, е, че някакъв космически микроб може да дойде на Земята заедно с проби от повърхността на друга планета. Тази ситуация се нарича директно заразяване и може да доведе до бедствие, ако внесеният организъм попадне в благоприятни за себе си условия, в които може да се развива успешно.

Но тази ситуация може да работи и в обратната посока. През 2019 г. израелският луноход Берешит се разби на повърхността на Луната. В товара на апарата, наред с другите неща, имаше и бавноходки (тардигради), намиращи се в специално спящо състояние. Бавноходката, наричана още и “водна мечка”, е микроскопичен жив организъм, който може да оцелее в изключително трудни условия на местообитание, включително и в космическия вакуума. И въпреки че пристигането им на Луната беше предизвикано от инцидент, невъзможно е да се изключи рискът от подобни нещастни стечения на обстоятелствата в бъдеще.

Сега си представете, че това се е случва на Марс. В момента вървят дискусии дали бактериалните форми на живот могат да оцелеят под външната му повърхност. Или, например, на Европа, спътника на Юпитер, където подземно море може да бъде местообитание на различни форми на живот. Инвазивните видове от Земята могат да се превърнат в катастрофа за извънземните екосистеми.

Как да избегнем кръстосано заразяване?

За щастие, опасенията относно биологичните опасности в космоса съществуват от няколко десетилетия и те още през 1967 г. са отразени в Договора за принципите на дейността на държавите в изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела, Една от разпоредбите на договора изисква участниците „да се ръководят от принципа на сътрудничество и взаимопомощ… и да провеждат изследванията си по такъв начин, че да избягват вредното замърсяване и неблагоприятните промени в околната среда на Земята в резултат на въвеждането на извънземни вещества и, ако е необходимо, да предприемат подходящи мерки за предотвратяване на това.”

Космическите агенции приеха тези правила след подписването на Договора за космическото пространство. Астронавтите на Аполо 11 не са успели са пробват тортата, приготвена за отпразнуването на успешното им завръщане на Земята, тъй като са били принудени да се се намират под карантина в специално създаден за тази цел фургон. Специалистите на НАСА били толкова притеснени от възможността за съществуване на “лунни микроби”, че налягането в карантинното съоръжение се поддържало по-ниско от атмосферното налягане в сградата наоколо, за да бъдат напълно сигурни, че въздухът (и следователно всякакви бактерии) ще влиза навътре и няма да излиза от него.

Мобилен карантинен фургон, използван след полета на Аполо 11, изложен Steven F. Udvar-Hazy Center в през 2009 г. Credit: Nick-D via Wikipedia

Може да се предположи, че сега знаем повече, отколкото през 1969 г. за контрола на биологичните опасности, но все още има място за притеснение. Авторите на статията предлагат да се използват „протоколите за ранно откриване, оценка на опасностите, мерки за бързо реагиране и карантинни процедури, които се прилагат в момента по отношение на инвазивните видове на Земята при потенциалните заплахи от организми с извънземен произход.“

И преди да започнете да се страхувате от нахлуването на малките зелени микроорганизми, би трябвало да имате предвид, че шансът от заразяване всъщност е малък. Разстоянията и условията на пътуване в космоса почти гарантирано ще унищожат всеки пътник без билет. Но почти не е сто процента. Именно затова учените предупреждават, че тъй като космическите пътувания стават все по-достъпни, ще трябва да се подобрят стандартите за биологическата сигурност.

Така че, докато се решава проблема как да задържим заразата далеч от Земята и всички други места, до които сме решили да пътуваме, могат да се положат усилия за гарантиране, че всичко на Земята ще остане така както е сега. Във всеки случай не трябва да се притесняваме много, докато не започне продажбата на билети до Луната или Европа.

Или може би след космически полет просто ще трябва да си измиеме ръцете малко по-старателно от обикновеното.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x