fbpx
Наука и технологииТехнологии

Електрическият самолет на Rolls-Royce постави рекорд за скорост – 623 км/ч

Самолетът, който Rolls-Royce започна да разработва преди три години, за да поставя рекорди в електрическата авиация, изпълни предназначението си за първи път. Spirit of Innovation се e издигнал в небето миналата седмица над изпитателния полигон Боскомб Даун в графство Уилтшър, принадлежащ на Министерството на отбраната на Великобритания, поставяйки рекорди за скорост и издигане на определена височина, като се е ускорил до скорост от 623 км/ч, което според Rolls-Royce го прави не само най-бързият електрически самолет, но и най-бързото електрическо транспортно средство в света.

Електрическият самолет се задвижва от електрическа трансмисия с мощност 400 kW ( повече от 500 к.с.), и акумулаторна батерия от 6000 елемента, която е с най-голям капацитет, интегрирана някога в самолет (достатъчна да зареди 7500 мобилни телефона).

Засега рекордът за скорост сред електрическите самолети с тегло под един тон принадлежеше на електрическата версия на самолета Extra 330 LE Aerobatic с двигател Siemens eAircraft. Тя беше 337,5 километра в час. В класа електрически самолети, тежащи повече от тон, рекордът принадлежеше на модифицирана версия на същия самолет и беше 342,9 километра в час.

Инженери от Rolls-Royce, YASA, Electroflight и Института за аерокосмически изследвания на Великобритания започнаха да работят през 2019 г., над разработването на едноместен електрически самолет, който да счупи рекорда за скорост в своя клас, достигайки най-малко 482 километра в час. Тогава той получи името Spirit of Innovation и тази година излетя за първи път през месец септември.

Spirit of Innovation е изграден върху класическия дизайн с ниско крило с едно витло на носа, което се задвижва от три електромотора Yasa с обща мощност от над 500 конски сили.

Rolls-Royce обяви на 19 ноември, че новият му самолет е най-бързият електрически самолет и е поставил три световни рекорда, но това ще стане факт, когато това бъде одобрено от Международната авиационна федерация (FAI), която регистрира световни летателни рекорди.

Spirit of Innovation е достигнал скорост от 556 километра в час (345 mph) на разстояние от три километра. Това е с 213 километра в час повече от предишния рекорд, който беше поставен от електрическия Extra 330 през 2017 г. След това електрическият самолет Rolls-Royce е счупил рекорда за скорост и на 15 километра разстояние – 532 километра в час (331 mph). Третият рекорд е поставен, когато самолетът се е издигнал на височина от три хиляди метра за 202 секунди, което с 60 секунди по-бързо от предишното постижение.

Максималната скорост на самолета по време на полета, когато той е поставял рекорди, е достигнала 623 километра в час ( 387,4 mph), като предишния рекорд е бил около 410 километра в час. Rolls-Royce вярва, че това прави Spirit of Innovation в този момент най-бързото изцяло електрическо транспортно средство в света.

“В допълнение към зашеметяващото техническо постижение, проектът и поставянето на световни рекорди предоставиха важни данни за нашите бъдещи електрически системи и задвижващи системи за изцяло електрически градски въздушни превозни средства и хибридни електрически самолети за извън населените места“, пише Rolls-Royce. „Например, характеристиките, които въздушните таксита изискват от батериите, са много подобни на тези, предназначени за Spirit of Innovation.“

Според главния изпълнителен директор на Rolls-Royce Уорън Ийст световните рекорди са постигнати благодарение на подобрената технология на акумулаторната батерия и задвижването, постигнато в сътрудничество с Electroflight и YASA.

„Тъй като светът се фокусира върху необходимостта от действие по COP26, това е още един крайъгълен камък, който ще помогне да направим „реактивен самолет с нулеви емисии“ реалност и ще подкрепи амбицията ни да осъществим технологичен пробив, от който се нуждае обществото, за да декарбонизира транспорта по въздух, суша и море.” подчертава Уорън Ийст.

Rolls-Royce разработва Spirit of Innovation като част от проекта ACCEL. Той е финансиран от британските власти, които искат да направят цялата авиация в страната въглеродно неутрална до 2050 г.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x