fbpx
ЛюбопитноНаука и технологииТехнологии

Как Китай ще строи лунната си база – в мрежата се появи подробно видео

През последните години Китайската национална космическа агенция (CNSA) привлече значително внимание към своите космически инициативи. В допълнение към орбиталната станция “Тянгун” и пилотираните мисии на ниска околоземна орбита, нейната пилотирана лунна космическа програма привлича все по-голям интерес. Преди време стана известно за създаването на Международната лунна изследователска станция (ILRS), а също така се появиха публикации за концепцията за новия космически кораб от следващо поколение и за модул за кацане на Луната.

Въпреки това информацията за плановете на Китай за изследване на космоса остава ограничена, като основните източници са откъси от новини, редки официални изявления и случайни видеоклипове. Това се дължи на контролираните от държавата медии и строгата секретност около космическата програма на страната. Наскоро онлайн се появи „неофициално“ видео, което дава известна представа за дългосрочните намерения на Китай да изгради обитаема база на Луната.

Във видеото се разкриват някои аспекти за бъдещето изследване на Луната, за които преди това беше само намеквано от CNSA и китайското Управление на Проекта за пилотирано изследване на Луната. Показани са модулна станция на лунна орбита, роботизирани мисии за изследване на ресурси и за изграждането на бази, лунни кацащи модули и други средства, осигуряващи и подпомагащи възможностите на пилотираните мисии и улесняването на изследването на повърхността на Луната. На изображенията се дeмонстрира, че се предполага използването на местни ресурси, строителни роботи и 3D принтери за изграждане на защитните съоръжения.

Лунната орбитална станция

Видеото започва със скачването на космически кораб с модулна лунна станция, което подчертава намерението на Китай да създаде орбитална платформа, сравнима с Lunar Gateway на НАСА. В презентацията за партньорство за Международната лунна изследователска станция (ILRS), публикувано през 2021 г., ILRS се описва като „комплексно експериментално изследователско съоръжение, което ще бъде изградено с възможното участие на партньори на повърхността и/или орбитата на Луната“. В интерес на истината тогава този проект беше представен като съвместен проект на Роскосмос и Китайската национална космическа агенция, но в последно време, особено след провала на мисията на Луна 25, за руско участие все по-малко се споменава.

Видеото допълнително описва транспортния комплекс на окололунна орбита и опорната станция за дългосрочно осигуряване на полетите, която ще се намира на лунната повърхност. Първият ще осигурява двупосочните полети, влизането в лунна орбита, мекото кацане, издигането от лунната повърхност и връщането на Земята. За разлика от Gateway на НАСА, който ще обикаля около Луната в “хало орбита”, която следва полюсите, китайският комплекс е изобразен в орбита около лунния екватор.

Лунна обитаема база в тръби от лава

Видеото също така показва изграждането на „сублунарни“ жилища – плацдарм за създаването на подземна среда за обитаване. Например НАСА също проучва възможността за изграждане на бази вътре в тунели от лава заради достъпността им през отвори в лунната повърхност, както и способността им да побират цели бази, осигурявайки там комфортни температурни условия и защита от естествената радиация. Китай също така проявява интерес към изграждането на лунна база в такива тръби от лава.

На 10-та конференция на CSA-IAA представителят на Шанхайската академия за космически технологии Чжан Чунфен представи резултатите от полеви изследвания, проведени в няколко лавови пещери в Китай. Тази научна работа може да проправи пътя за създаването на бази в регионите Mare Tranquillitatis (Морето на спокойствието) и Mare Fecunditatis (Морето на плодородието), които се намират от видимата страна на източната половина на Луната. Във видеото китайските изследователи демонстрират създаването на изкуствен отвор с помощта на сондажно устройство, изстреляно от станцията, позволяващ достъп до пещерата. След това основният модул на лунната база се отделя от орбиталната станция, каца в изкуствения люк и започва да създава инфраструктура вътре в пещерата. В нея са включени надуваеми модули, вероятно предназначени за оранжерии и други спомагателни съоръжения, и изследователски модул. На повърхността се разгъва друг надуваем модул, върху който роботизиран 3D принтер изгражда купол. Всички модули са оборудвани с проходни въздушни шлюзове.

Във видеото е показано също така изграждането на слънчева електроцентрала, платформи за радиопредаватели, транспортни отделения и площадка за кацане на спускаем лунен модул. Останалите кадри показват разпределението на пространството вътре в обитаемата база за различен род дейности (проучване, отдих, упражнения) и централен асансьор, свързващ подлунните и повърхностните зони. Това дава представа за предполагаемите дейности на тайконавтите (китайски астронавти), включително отглеждане на растения, разходки по лунната повърхност и изследване на лунните пещери.

Лунни спускаеми апарати

Във видеото се демонстрира и друг важен аспект от лунната програма на Китай: спускаемият апарат, който ще превозва екипажа до и от лунната повърхност. Показаното летателно средство обаче е различно от това, което Китай наскоро представи за изпращане на тайконавти на Луната през 2030 г. Този спускаем апарат не е предназначен за повторна употреба и се състои от отделни отделения за спускане и изкачване, подобни на използваните устройства по време на мисиите на Аполо.

И накрая, видеото предполага, че тези лунни спускаеми апарати биха могли потенциално да осигуряват бъдещите мисии до Марс. В заключение се появява надписът: „Изследване на извънземни цивилизации. Все още сме на път”, демонстрирайки коя може да е първата стъпка към изследване отвъд Земята. Всичко това е много подобно на подхода на НАСА в програмата Артемида и архитектурата на мисията Луна-Марс.

В предишни изявления Китай разкри плановете си за пилотирани мисии до Марс, започващи през 2033 г., което е почти идентично с аналогичния график, предложена от НАСА. Именно за това е много вероятно Китай да възприеме стратегия за полет от Луната към Марс, използвайки ILRS. Към настоящия момент това видео предоставя най-подробния поглед върху лунната програма на Китай и ще бъде интересно да наблюдаваме нейното развитие през следващите години. Засега ориентировъчния срок за пилотиран китайски полет на Луната е 2030 година.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x