fbpx
Икономика

„Златен” астероид, който може да направи всеки на земята милиардер

Общата стойност на всички „скъпоценности” на астероида, към който NASA скоро ще изстреля мисия, е оценена на 700 квинтилиона (700*10¹⁸) долара.

Мисия до „златния” астероид 16-Психея

Съгласно вече приетите планове, през 2022 година NASA ще насочи мисия към „златния” астероид 16-Психея, намираш се в Астероидния пояс на Слънчевата система. Този астероид е един от най-големите в основния пояс, малко над 200 km в диаметър и вероятно най-големият от металните М-клас астероиди. Той, по приблизителни оценки, съдържа 0,6 процента от масата на целия астероиден пояс. Полетът до неговата орбита ще продължи до 2026-2027 година, а самото пребиваване на 16 Психея ще продължи 20 месеца. Учените възнамеряват да изследват различните породи на астероида с помощта на специализирано оборудване, като ултраспектрален томограф, гама-лъчев и неутронен спектрометри и магнитометър.
Астероидът се е формирал от сблъсъка на две небесни тела и неговата маса е по-малка от 1% от масата на Луната. В същото време в неговите недра се съдържа платина, желязо, никел и злато. Както съобщава портала Oil Price, експертите са пресметнали, че сумарната стойност на астероида 16 Психея е приблизително 700 квинтилиона долара. Тази стойност стига всички жители на планетата да станат милиардери.

Нов отрасъл – добив на полезни изкопаеми от космически обекти

Докато в NASA възприемат мисията към астероида чисто като научна и целта им е да продължат по-нататъшното изучаване на формирането на Слънчевата система, някои компании са убедени, че добива на полезни изкопаеми на астероидите ще бъде перспективен бизнес.
„В момента, в който ние подготвим всичко, възможностите ще станат почти безгранични – казва в интервю за BBC Митч Хънтър-Скулион, основател на британската компания Asteroid Mining Company – Тези, които съберат смелост, могат да заработят астрономически суми”.
В същото време, експерти смятат, че добива на полезни изкопаеми на астероидите и новата „златна” треска могат да доведат до крах световната икономика. По мнението на Скот Мур, генерален директор на EuroSun Mining, ежегодно компаниите добиват и предлагат на пазара около 4 – 5 милиона унции (115- 145 тона) злато. Тези обеми са нищожни в сравнение с това, което може да се добие в космоса.
Но може ли да бъде извлечено от космическите обекти това злато? Според професор Джон Зарнеки, президент на Кралското астрономическо общество, ще са необходими около 25 години за да се „докаже концепцията” и 50 години да стартира комерсиалния добив. Всичко това зависи от два ключови проблема : икономическата осъществимост и напредъка в космическите технологии.
По оценка на аналитиците от Allied Market Research, до 2025 година бюджетът на програмите за добив на полезни изкопаеми ще достигне до 3,8 милиарда долара за сметка на държавни и частни инвестиции.
„Вие не можете да мислите за космическия добив като за нещо, което ще се случи след 25 или 50 години- казва Мур -. Това вече става. И Астероидният пояс е само един аспект на този пазар. Целият космически пазар ще струва стотици милиарди”.
В момента Morgan Stanley оценява световната космическа икономика на 350 милиарда долара. До 2040 г. този сектор ще струва космическите $ 2,7 трилиона.

Кои ще са основните играчи на този пазар?

Китай твърдо заявява, че добивът в космоса е негов приоритет . При положение, че правителството контролира основните добивни компании и технологичните компании в космическия сектор, няма да е трудно да се насочат огромни ресурси и усилия за развитието на този отрасъл.
САЩ също имат амбиции в тази насока, но поне засега усилията на NASA са насочени преди всичко в научната сфера и по-малко, за разлика от Китай, в комерсиализирането на отрасъла.
През януари тази година Европейската космическа агенция (ESA) подписа договор с Arianespace, дъщерна компания на Ariane Group, за подготовка на мисия до Луната през 2025 година. Планира се основните задачи, които ще се изпълняват от тази мисия, да са насочени към усвояването на полезни изкопаеми от на спътника на нашата планета . Даже в Люксембург от 2016 година насам има 10 регистрирани компании, които са заявили за своя дейност добив на полезни изкопаеми от космически обекти.
В Япония компанията iSpace също заяви, че първите нейни апарати ще летят до Луната през 2020 и 2021 година, а до 2030 година ще започне активна експлоатация на ресурсите на нашия спътник.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x