fbpx
ОбществотоПрирода и общество

Цифрово „почистване”: как да отделим полезните занимания от вредните

Авторът на блога A Life of Productivity Крис Бейли споделя как е реорганизирал своя цифров живот.

Неотдавна с моя колега по подкаст Ардин проведохме експеримент, в който си направихме един месец цифрово почистване.

Цифровото почистване е идея на Кел Нюпорт (Cal Newport), която той популяризира в своята книга „Цифров минимализъм” , (Digital Minimalism). Това е упражнение, в което вие за един месец се отказвате от голяма част от своя цифров живот, за да разберете какво ви носи най-голяма полза и удовлетворение.

Упражнението е просто, но както ние открихме, то помага да осъзнаете:

Кои аспекти от вашия живот ви носят най-голяма полза и удовлетворение;

За кои ваши цифрови навици губите най-много време;

Към кои приложения и уеб-сайтове сте изградили зависимост;

Ето няколко крачки, които трябва да предприемете, за да извършите цифрово почистване:

Изберете си цифрови навици, от които ще се въздържате в течение на този месец. Кел препоръчва да изключите максимален брой цифрови услуги, приложения и устройства. За месеца на цифровото почистване вие трябва да изключите от живота си всичките несъществени цифрови навици (такива като социалните мрежи и електронната поща на телефона).

Определете цифровите си навици, които искате да промените за този период. Ако не можете от нещо да се откажете, например да отговаряте на текстови съобщения, планирайте кога ще проверявате тези приложения. Например, може да четете новите текстови съобщения само четири пъти дневно. Задължително предупредете своите приятели, че цифровият достъп до вас ще бъде по-ограничен.

Измислете приятни занимания, с които да замените цифровите си развлечения. Ние решихме да удвоим усилията си в такива занимания, като уроци по пиано и виолончело, четене на книги, прекарване на повече време с приятели и вземане на уроци по импровизация.

А ето няколко прости съвета, които ще направят вашето цифрово почистване малко по-лесно:

Знайте, че първата седмица е най-тежка. На мозъка са му необходими осем дена, за да свикне към по-слаба стимулация, в това число и от цифровия свят. Първата седмица ще е най-тежка, но не се предавайте.След осмия ден ще ви стане по-лесно.

Следете вашите цифрови пристрастия . Към кое приложение вас ви тегли преди всичко, когато ви налегне скука? Това може да е признак за прекомерна зависимост.

Направете цифровото почистване заедно със съпругата/съпруга/партньора си. Отказвайки се от цифровия жизнен пълнеж, вие ще можете да отделяте повече време за близките си хора. Правейки го заедно с партньора си вие ще можете да си отделите повече време един на друг. Може да се смятате един друг като партньори по отговорност, както направихме ние.

Запишете на хартиен носител, от какво именно се отказвате този месец. Нека тази записка да вие е постоянно пред очите – в тефтера, който използвате за ежедневните задачи, на хладилника или на дъската в офиса.

По-често оставяйте телефона вкъщи. Това помага с поривите да проверите новите съобщения, които вероятно ще се появяват. Полезно е да го правите както за кратки времеви интервали ( например, излизайки до магазина за продукти), така и за по-продължителни (за целия работен ден).

Успех!

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x