fbpx
Климат и екологияНовиПрирода и общество

Последните тропически ледници ще се разтопят в близките десет години

Заради промените в климата последните останали тропически ледници между Хималаите и Андите ще изчезнат до края на следващото десетилетие, а евентуално и по-скоро, установи ново проучване.

Върхът Джая (Punchak Jaya преведено от индонезийски означава връх „Победа”) е открит през 1623 година от холандеца Ян Карстенс , който в един слънчев ден забелязал върха и ледника, разположен там. Джая, също известен като Пирамидата на Карстенс, се намира в западната половина на остров Нова Гвинея. Върхът е висок 4 884 метра и е най-високата точка в Океания.

Екип от учени под ръководството на Лони Томпсън от Центъра за полярни и климатични изследвания Бърд към Университета в Охайо, изучава от години ледника разположен върху Пирамидата на Картстенс. По данни на учените, този ледник се топи вече 150 години, но в последните години този процес многократно се е ускорил. До голяма степен това се е случило през 2015 -2016 година заради Ел Ниньо , тоест заради колебанията на горните слоеве на водата в екваториалната част на Тихия океан. Изследването показва, че ледникът окончателно ще изчезне в близките 10 години, а най-вероятно по време на следващия силен Ел Ниньо.

ледникът през 2010 година
Фотография на ледника от 2010 година по време на първата експедиция на Джая
Photo courtesy Lonnie Thompson.

Точните измервания на загубата на лед на Пирамидата на Карстенс са започнали през 2010 година. Тогава изследователите са пробили отвори в леда за извличане на ледени ядра, позволяващи да се проследят процесите в ледника, протичали много години назад. В тези отвори са били разположени тръби, съединени с метално въже. През 2015 година, когато учените се върнали на ледника, открили, че са се освободили 5 метра от металното въже, тоест на пирамидата на Карстенс ледът се е топял със скорост един метър годишно. Но вече през март 2016 година, тоест шест месеца след предното замерване, ледът се разтопил с още 4,26 метра.

„Скоростта на топене на ледника се увеличава експоненциално. Това напомня посещение на пациент, неизличимо болен от рак и документиране на измененията в неговото тяло, виждайки, че си безпомощен да направиш каквото и да е.” – коментира Лони Томсън.

Като цяло от 2010 година до 2018 година общата площ на ледника е намаляла със 75%. По тази причина той се е разделил на две малки образувания. През август 2019 година, изкачвайки се на Джая, алпинисти са фиксирали почти пълното изчезване на ледения масив.

ледникът през 2019 година
Ледникът през 2019 година, заснет по време на последните изкачвания на Джая
Credit: Photo by Ana Maria Giraldo.

По оценки на Томпсън, същото ще се случи с тропическите ледници на Килиманджаро (Kilimanjaro) в Танзания и Куелчкая (Quelccaya) в Перу. Причината за това е изменението на климата и образуващата се там влага.

Тропическите ледници много повече страдат от повишаването на температурата, отколкото техните полярни и субполярни събратя. Заради повишаването на температурата около тях се променя и височината, на която дъждът се превръща в сняг. А дъждът за такива образования е катастрофален. Водата отразява по-малко топлина, отколкото снега и по тази причина овлажняването на ледника още повече го нагрява.

„Ако вие искате да унищожите ледник трябва просто да го полеете с вода. Водата се събира на неговата повърхност и той започва да се топи много по-бързо, отколкото предсказват съвременните теории. Те разглеждат единствено промяната на температура, а не отчитат влиянието на събралата се на повърхността влага.” – резюмира Лони Томпсън.

Освен това, благодарение на тези процеси, водата започва да прониква през процепите в ледника до самата му основа, което провокира топене на дъното на ледника. Това в крайна сметка създава топъл басейн под ледника , което допълнително допринася за цялостното изчезване на тропическите ледници.

Наскоро писахме за изследване за топенето на ледниците в Хималаите, в което на база анализирани снимки от разсекретен американски спътник, се доказва как се е ускорил този процес. Скоростта на топене рязко е нараснала в деветдесетте години на миналия век, а от началото на века тя почти се е удвоила.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x