fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Четири важни сфери за използване на блокчейн в застраховането

Използването на разпределени регистри и анализа на големи масиви от данни скоро ще станат незаменими в застраховането. По този начин компаниите ще опростят пресмятането на компенсациите, ще подберат индивидуален подход към клиента и ще защитят финансовата си информация.

Цифровата трансформация коренно ще промени бизнес процесите. Ще се появят нови продукти и услуги, ще се изгради нова инфраструктура, ще се изработят нови принципи в общуването с клиентите и работа с партньорите. Всички тези тенденции са характерни и за застрахователния бизнес. Това развитие пряко зависи от възприемането на новите технологии, и като една от водещите тенденции се очертава използването на блокчейн, е уверен вице-президента на консултантската компания EY Шон Кроуфорд.

Блойчейнът представлява непрекъсната верига от блокове, съдържащи информация и свързани един с друг. Да се редактира и да се премахне верига от блокове е невъзможно, а освен това всичката информация може да бъде дублирана на други сървъри и компютри. Така блокчейнът се явява частен случай на разпределените регистри.

От гледна точка на застраховането , блокчейнът може да осигури защитен и едновременно с това безопасен начин за проследяване на транзакциите и съхраняване на информацията, а също интегриране в партньорски екосистеми на своя бизнес и разработването на съвършено нови клиентски продукти. Крауфорд определя, четири области, в които блокчейнът е способен да даде нов импулс за застрахователния бизнес.

Финансова безопасност

Технологиите на блокчейна позволяват да се минимизира човешкия фактор във воденето на бизнеса, както за грешки и безотговорно отношение, така и за откровено мошеничество. Децентрализираната цифрова база данни ще позволи независимо и безпристрастно да се оценяват клиентите, без възможност за човешка намеса.

Потенциално опасната област е тази на мигновените трансгранични транзакции , в това число и сделките в различни валути. Системата на блокчейна ще позволи да се следи за рисковете в тази сфера. Независимата база данни ще помогне да се сведат до минимум мошеничествата с медицинските застраховки.

Също така блокчейнът ще помогне да се намалят грешките в обработката на големи масиви данни, което е особено актуално за пазара на презастраховането.

Работата с исканията за изплащане на компенсации

Блокченът и цифровите технологии като цяло опростяват и ускоряват диалога с клиентите при настъпване на застрахователно събитие.

Най-простият начин за това е дистанционната оценка за настъпването на вреди чрез камера на мобилен телефон. Данните постъпват в застрахователната компания много по-бързо, което икономисва време за клиента и застрахователя, а в края на краищата и средства.

При стихийни бедствия, могат да се съчетаят мобилните технологии със спътникови снимки, например, за да се насочи спасителна група в труднодостъпни райони.

Фермерите, които заради настъпили климатични катаклизми са загубили част или всичката си реколта, ще могат да получат компенсации в зависимост от анализа на времето. Получаването на данни от метеорологичните станции с помощта на блокчейна ще позволи да се пресметнат по-справедливо компенсациите.

Използването на блокчейна при обмяна на информация с партньори ще помогне да се осъществяват прогностични анализи, тоест да се предскажат тенденциите на пазара и да се изработи ясен вектор за развитието на бизнеса.

Нови методи за разпространение

Автомобилното застраховане е неизчерпаем източник на данни за внедряване на иновации и формиране на нови предложения за вече съществуващите клиенти. Важно е да се поставят „умни” датчици, но също толкова важно е оперативно и безгрешно да се анализира постъпващата информация, с което ще помогне блокчейна. Обработката на големи масиви данни ще помогне на клиентите да се предлага персонализирани по конкретните услуги полици.

Освен това използването на блокчейн ще стимулира ръст на пазара на микрозастраховането и микрофинансовите компании, уверен е Крауфорд.

Използвайки блокчейн, застрахователите ще могат да разработват концепцията за мобилни портфейли. Съдържимото в тях ще бъде ограничено по числото инструменти, но за сметка на това клиентът ще може да се възползва от тях по всяко време и на всяко място.

Анализът на големи бази данни и използването на блокчейн ще позволи на застрахователите по-задълбочено и по-точно да определят поведението на потребителите и така да търсят нови ниши на пазара за развитие на бизнеса.

Кибербезопасност

Електронната мрежа от компанията представлява единна система от електронни превключватели, маршутизатори, дневници на събития и много друго. Технологията на блокчейна позволява на службите за безопасност да провеждат мониторинг на цялата тази система както едно цяло и при това в режим на реално време.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x