Дари
НаукаНаука и технологии

Астрономи са съставили списък на екзопланети, от които се вижда Земята

Американски учени са съставили списък на 1004 звездни системи, откъдето потенциални наблюдатели могат да видят Земята и да идентифицират живот на нея. Резултатите от научната работа сa публикувани с списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Към днешния ден космическият телескоп на NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), предназначен за търсене на екзопланети с помощта на транзитния метод, е изследвал 75% от небето. По данни от неговите наблюдения е съставен списък със звезди, около които има екзопланети с размера на Земята, въртящи се в обитаемата зона, тоест зоната в която се предполага възможността за наличие на вода и живот, такъв какъвто ние познаваме.

Астрономите Лиза Калтенегер (Lisa Kaltenegger) от Университета Корнел и Джошуа Пепър (Joshua Pepper) от Университета Лихай решили да сменят „точката на наблюдение“ и да изяснят от кои звездни системи други наблюдатели могат да видят Земята като транзитна планета.

По мнението на изследователите, ако такива наблюдатели съществуват, то те за два и повече милиарда години съществуване на кислородна атмосфера около Земята са могли не само да засекат нашата планета, но и да открият с помощта на спектрометрични методи признаци на живот на нея.

Използвайки звездният каталог на TESS и данни от наблюденията DR2 на космическия телескоп EKA Gaia, авторите са идентифицирали 1004 звезди от Главната последователност, които могат да имат планети от земен тип, намиращи се в зоната за обитаване. Всички тези звезди приличат на нашето Слънце и се намират на разстояние не повече от 300 светлинни години от нас. По мнението на учените от такова разстояние могат да се открият химически следи от живот на Земята.

„Ако наблюдателите оттам са провеждали търсене, те са могли да видят признаци от биосферата в атмосферата на нашата бледно синя точка – казва Калтенегер пред прес релийза на Корнелския университет – А ние можем да видим някои от тези звезди в нощното небе без телескоп“.

Изследователите са определили, че всички екзопланети „с вид“ към Земята са разположени в областта на еклиптиката, тоест плоскостта на въртене на Земята около Слънцето. По този начин може да се види транзита на нашата планета, преминавайки веднъж годишно на фона на слънчевия диск, който в този момент губи част от яркостта си. По същия начин с помощта на транзитния метод земните астрономи откриват екзопланети и определят техните характеристики.

„Само малка част от екзопланетите се изравняват с нашата линия на наблюдение, за да можем да видим техния транзит – обяснява Пепър – Но всичките звезди, които ние определяме в нашата статия, могат да „видят“ как нашата Земя преминава покрай Слънцето“.

Изследователите смятат, че ако ние искаме да установим контакт с извънземни цивилизации, трябва да съсредоточим своите търсения именно на тези планетни системи, откъдето потенциално може да се види транзита на Земята.

„Ако ние търсим разумен живот във Вселената, той е възможно там, откъдето може да ни открие и да поиска да се свърже с нас – отбелязва Калтенегер – Ние току-що съставихме звездна карта, на която трябва приоритетно да търсим признаците на извънземен живот“.

Авторите се надяват, че в рамките на разширената мисия TESS ще се търси в областта на еклиптиката на транзитните планети, които възможно са открили живот на нашата, транзитна от тяхна гледна точка, Земя.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x