fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Децата ни с LEGO ще могат да конструират и програмират роботи

Компанията LEGO представя нов комплект към своята серия Education – Spike Prime Set , разработен за обучение на ученици по програмиране и роботехника. Конструкторът се състои от повече от 500 детайла и се се управлява с помощта на приложения.

Обикновено базовите навици по програмиране учениците придобиват в последните класове на основното образование и по време на средното си образовании в рамките на уроците по информационни технологии. За придибиването на умения за програмиране, особено в в по-ранна възраст, все по-често се използват програмни езици с вградена визуална среда, например Scratch. Освен това се разработват и осезаеми среди за програмиране, които позволяват на децата да използват базови навици за управление на истински роботи. Например , в Scratch има вграден инструмент, който помага в обучение на роботи. Друг такъв пример е конструкторът за осезаемо програмиране, представен от Google преди две години .

Пример в тази насока е и компанията Anki , която представи платформа за блоково програмиране Cozmo Code Lab, базираща се на Scratch. Благодарение на нея могат да се създават програми за управление на робота Cosmo, който е гъсечна играчка, оборудван със система за компютърно зрение и система за самообучение. Така децата, усвоявайки първите стъпки в програмирането могат да създават програми за Cozmo, в които да използват блокове, отговарящи за предвижването и действията на робота, а също така и да създават различни реакция на робота – например , програмата да се стартира само ако Cozmo с помощта на камерата разпознае конкретен човек. Платформата дава достъп до други спомагателни блокове, като озвучаване, анимация на очите и др.

Сега и LEGO , използвайки традиционния си опит на пазара на детските конструктори, е създал своя нов комплект LEGO Education Spike Prime. В новия комплект на LEGO влизат 523 детайла: както обикновенните конструктивни елементи, така и детайли от серията Technic ( напр. зъбни колела , блокчета със сензори и двигатели и др.). Към всеки комплект се предлага станция за настройване на създаваните конструкции: роботът ще може да бъде включен към нея с помощта на USB , но се поддържа и от Bluetooth. В станцията има вграден жироскоп. Създадената система може да се управлява с помощта на Scratch апликация с достатъчно опростен интерфейс.

Комплектът ще струва 330 долара и ще бъде достъпен в търговската мрежа през август месец.Към всеки комплект компанията обещава да предоставя 45-минутни видеоуроци за използването им в клас.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x