fbpx
Наука и технологииТехнологии

Експерти от SpaceX разказаха как ще се създава първата база на Марс

Днес всички знаят за плановете на САЩ да бъдат първите, изпратили човек на Марс. Обаче изключително рядко се случва разработчиците на космически кораби и друго оборудване да говорят за своите конкретни планове за изграждането на първата колония на Червената планета. Далеч от научната фантастика инженерите и учените обмислят реални и най-важното реалистични сценарии за усвояването на Марс.

Наскоро специалисти от SpaceX, от изследователския център на НАСА Еймс (Ames Research Center), от института SETI и няколко престижни американски университети и институти публикуваха проектен документ , в който относително детайлно е представен планът, според който ще бъде изграждана първата база на Марс. Това съобщава изданието Teslarati.

Постоянното човешко присъствие на Марс не би било възможно без космическия кораб за многократно използване Starship. По тази причина всички планове са свързани със създаването на многократна система за доставка на товари.

Така че, ако всичко върви по план и планираните бюджетните пари бъдат отделени , SpaceX ще започнат изграждането на устойчиви марсиански бази с няколко сравнително прости стъпки.

Много е вероятно първите безпилотни мисии на Starship до Марс да започнат през втората половина на това десетилетие. Тези полети ще позволят да се провери работоспособността на всички компоненти на системите, а също така да се “доставят значителни количества товари” до повърхността на Червената планета, преди хората да пристигнат на нея.

Най-вероятно ще трябва да се разчита на роботи с най-различни функционалности. Тези ранни мисии ще помогнат на SpaceX да проучи ресурсите в близост до мястото за кацане, да разгърне първото оборудване, да тества технологиите, необходими за дългосрочни операции на марсианската повърхност, и да започне развитието на инфраструктурата.

Съоръженията за производство на енергия и гориво вероятно ще бъдат най-належащата нужда. Според авторите на документа, който включва няколко настоящи и бивши инженери на SpaceX, „едни от първите задачи в текущото планиране на мисията на SpaceX за безпилотните мисии ще бъде доставянето на оборудване за увеличаване на производството на енергия, за извличането на вода, за производството на течен кислород/метан и предварителна подготовка на площадки за кацане, създаване на радиационна защита, създаване на оборудване за борба с праха и създаване на външни убежища за хората и техниката.

По-рано се предполагаше, че първите години колонистите на Марс няма да живеят на повърхността на Червената планета, а на кораби, които ще бъдат “закотвени” в орбита близо до нея. Проектният документ потвърждава такъв план: „в продължение на няколко години, докато не се построят допълнителни жилищни модули“.

След това „първата вълна дронове могат да бъдат преместени и/или пренасочени, за поддържане дейността на хората на повърхността на планетата“. Малко вероятно е някой да изостави доставените на Марс устройства на произвола на съдбата.

Ето защо инженерите предварително планират използването на „орбитални мецанини“ за съхранение на товари, като научни лаборатории и за настаняване на астронавти, а може би и като трансферен пункт за бъдещите колонисти. Да не говорим, че цялото оборудване може да се превърне в източник на метални конструкции и други ценни ресурси.

Освен това в документа се посочва, че „SpaceX активно разработва Starship, за да […] проведе първите тестови полети до Марс […] още през 2022 или 2024 г.“. В него също така се изразява предположение за изпращане на първите “звездни кораби” на Марс преди първите полети до Луната.

Възможно е двете мисии (до Луната и Марс) да бъдат стартирани паралелно една с друга. Докато единият Starship лети към Марс, то вторият ще се опита да осъществи меко кацане на спътника на Земята.

Като цяло документът е много интересен от най-различни гледни точки. И това е и първият път, когато SpaceX по някакъв начин конкретизира първите мисии на своите Starships (със или без екипаж на борда).

Така че първите космически апарати, които ще полетят към Червената планета, ще бъдат с товари, които по-късно ще са необходими за бъдещи мисии. Предвижда се изпращането на хора на Марс да става в групи от 10-20 души, като им се доставят товари от 100+ тона.

Много е вероятно първите космически кораби, които ще пътуват до Червената планета с хора на борда, да станат домове за първите колонисти. 1100 m³ херметизирано пространство, пригодено за поддържане на живота и здравето на екипажа, едва ли няма да бъде използвано.

Що се отнася до разработването на корабите Starship SpaceX наскоро обяви, че нейните специалисти са изпробвали успешно всичките шест двигателя Raptor на прототипа SN20. Първият орбитален полет на апарата обаче беше отложен за януари-февруари следващата година.

Това ще се случи, когато SpaceX завърши изграждането на стартовата площадка и стартовата кула в Тексас, проведе допълнителни тестове на системите на SN20 и получи разрешение за изстрелване от Федералното управление за гражданска авиация на Съединените щати. Общо за 2022 г. са планирани 12 тестови пуска на транспортната система за многократна употреба.

Предстоят още огромен брой тестове, години изследвания и разработки, както и огромни инвестиции, преговори, споразумения и договори. Сега обаче всичко това има повече или по-малко конкретна цел, която позволява по-добре да се планират всички процеси.

Може да се добави, че в близко бъдеще компанията планира да изпрати хора към Луната. Първият напълно частен екипаж от девет души ще трябва да достигне до орбита на спътника на Земята през 2023 г. , но кацане не е планирано. Това ще бъде първото човешко пътуване до Луната от 1972 г. насам, макар и без спускане до повърхността на спътника на Земята. Полетът ще продължи, вероятно, около седмица и спонсор на това пътуване е японския милиардер и колекционер на изкуство Юсаку Миядзава. В тази мисия, наречена dearMoon („скъпа луна“), заедно с Миядзава ще полети осемчленен екипаж, сред които по всяка вероятност ще има музикант, художник, режисьор и дизайнер на дрехи. Планира се за членовете на екипажа на #dearMoon това пътешествие да се превърне в творческо вдъхновение, а създадените произведения на изкуството да бъдат представени на изложба на Земята.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x