fbpx
Наука и технологииТехнологии

Как ще изглежда живота на Марс?

Животът на Червената планета силно ще се различава от земния, тъй като там условията са коренно различни: кислородът е недостатъчен, има силна радиация и няма растения. Илон Мъск смята, че първият човек ще може да се „примарси“ само след четири или шест години, а до 2050 година на Марс ще има колония от 1 милиона човека. Колкото и да е трудно понякога да се съгласим с времевите прогнози на Мъск, то явно човечеството върви в тази посока. Затова вече се разработват редица проекти и технологии, които ще позволят на земните жители да заживеят на негостоприемния Марс.

Къде ще се живее на Марс?

В НАСА вече са одобрили първоначалните разработки на архитектурната компания AI Space Factory. Архитектите от компанията предлагат да се строят домове от марсианска земя. Такъв подход ще позволи да се намали времето и стойността на строителството, тъй като няма да се налага да се превозват материали от Земята. Сградите ще наподобават огромни вази или кошер за пчели. Такава форма е съобразена с атмосферното налягане на Марс.

Инженерите предлагат сградите да се строят при помощта на 3D-печат. Освен материалите от Марс те планират използването на базалт и възобновяема биопластмаса. Сградите ще имат външна обвивка, която ще е способна да ги защити от силните ветрове и вътрешна, която ще е част от интериора.

Предполага се, че всяка такова жилище ще е пригодено за обитаване от четири човека, като ще има достатъчно общо пространство. Домът ще има четири етажа, като първият ще бъде за влажна обработка на скафандрите, на втория ще има кухня, а на последните два – спални и зона за почивка. Спалните ще напомнят капсули с полузатворена форма без врати.

Източник: AI Space Factory

Друг проект е разработен от архитектурния екип Zophерus от Арканзас. В него също се предлага да се използва 3D-печат и материали от Марс. Инженерите от тази компания възнамеряват да пускат на повърхността на Червената планета робот, приличащ на паяк. Отначало той ще се предвижва автономно за да търси подходящо място за построяването на сграда, а след като открие такова, той плътно ще прилепва към повърхността и ще започва да строи жилище от околните материали.

Този проект не е разработван за строителство на жилища за постоянно пребиваване, а за първите мисии на Марс. Предполага се, че в такова жилище бъдещите астронавти ще живеят около година. Дизайнът на тази сграда е получил първо място на конкурса на НАСА за проектиране на марсиански сгради. Теоретично такива жилища ще могат да бъдат изградени още до пристигането на хората и те ще очакват своите бъдещи жители, колкото е необходимо.

Разработват се и доста по-екзотични проекти за бъдещите марсиански жилища. Така например, в намиращия се в Силициевата долина Изследователски център Еймс, се разработва необикновен архитектурен проект за построяване на сгради, мебели и други необходими предмети от мицел на гъби (мико-архитектура). За неговото разработване НАСА е отпуснала финасиране по програмата  NASA Innovative Advanced Concepts – NIAC през 2018 година.

Източник : NASA
Как ще се диша на Марс?

Привлекателността на Марс се усложнява, от това, че там атмосферата съдържа 96% въглероден диоксид. Ако не може да бъде решен въпроса с производството на необходимия за живот кислород, то всякакви идеи за колонизиране на Марс ще трябва да бъдат забравени. Един от възможните варианти са цианобактериите. Те поглъщат въглеродния диоксид и го превръщат в кислород. Циатобактериите функционират на принципа на фотосинтезата, но за разлика от растенията, на тях не им е нужна слънчева светлина. Учените са открили, че бактериите се справят с тази своя задача даже в най-дълбоките места на океана. Ако се пренесат цианобактерии на Марс, има вероятност те да могат да заживеят там и така да осигуряват необходимия за астронавтите кислород. Различни космически агенции и частни компании работят усилено в тази посока.

По принцип на Марс може да се използва вече техническите изпробвана технология, използвана на Международната космическа станция (МКС). За тази цел там използват електролиза на вода. При този способ водата се разделя на кислород и водород, като кислородът се оставя за осигуряването на годна за живот атмосфера, а водородът се изхвърля в космоса. На на Марс може да възникне проблем с водата, тъй като не се знае нейното количество и ще стигне ли тя за осигуряване на необходимия кислород.

Учените търсят и други начини за осигуряване на кислород. Те са открили, че при сблъсък на въглероден диоксид със златно фолио на висока скорост, от атомите на газа се отделят атомите на кислорода. За да се потвърди жизнеспособността на тази възможност с марсохода Perserevance, беше изпратен апарата Moxie (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Той е с размери 24х24х31 сантиметра, тежи 17,1 килограма и е производителност 10 грама на час.

С какво ще са облечени марсианските колонизатори?

Системата за производство на кислород няма да избави хората там периодично да носят скафандри. Освен липсата на кислород, на Марс трябва да се отчетат и резките промени в голям диапазон на температурите. Там те варират между -157 ⁰С до +121⁰С, така че без специална екипировка човек не може да оцелее.

За предвижване по Марс НАСА вече разработва два скафандъра от ново поколение, способни да работят в автономен режим до осем часа. Те ще помогнат за защита на астронавтите от непригодните за живот температури и силната радиация. Дизайнерите обещават скафандрите да не сковават движенията, така че в тях да е удобно човек да се движи и даже да скача. Отначало тези нови скафандри са разработвани за мисии на Луната, но след известни модофикации те ще са годни и за Марс.

Какво ще се пие на Марс?

Вода на Марс може да се добива от почвата на планетата. Марсоходи още преди пристигането на първите мисии ще изучават почвата и ще избират подходящи места, благоприятни за заселване. Специална апаратура ще нагрява почвата до високи температури. Когато водата започне да се изпарява, тя ще бъде отделяна от почвата и съхранявана в специални резервоари.

Вече добитата вода ще се преработва, за което ще е необходимо по-малко време и енергия, отколкото за добиването на нова. Само количеството вода непригодно за филтриране, ще се добавя от почвата чрез нагряване. По първоначални прогнози всеки жител на Марс би трябвало да може да използва 50 литра вода на ден, което е напълно достатъчно за комфортен живот.

С какво ще се храни човек на Марс?

Повърхността на Марс не е годна за отглеждане на растения, затова бъдещите колонизатори ще трябва да използват иновационни способи за осигуряване на хранителни запаси. Планира се първите мисии да донесат от Земята запаси с храна за няколко години напред. Сред възможните продукти за отглеждане на Марс са водорасли и насекоми, тъй като те се размножават достатъчно бързо и за тях почва не е нужна.

В перспектива се планира отглеждането на хранителни продукти да се осъществява в специално оборудвани помещения с изкуствена светлина. Хранителните вещества за растенията ще се получават от отпадъците и екскрементите на колонизаторите.

Друг възможен вариант е 3D печата на хранителни продукти. Тъй като на Марс едва ли ще могат да бъдат отглеждани животни , то производството на изкуствено месо може да реши въпроса за осигуряването на разнообразна храна на бъдещите колонизатори.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x