fbpx

10 страха, които трябва да преодолеете за да се движите успешно към бъдещето

Психотерапевтът Еми Морин, автор на книгата «13 Things Mentally Strong People Don’t Do» разкрива 10 страха, които могат да ви бъдат препятствия в живота. Тя споделя, че вижда толкова много хора, които се стараят и усърдно работят, само и само да не чувстват никога тревога, а в действителност развиват в себе си депресия. Независимо дали са свързани вашите страхове с взаимоотношения, кариера, смърт или дискомфорт, пребиваването в зоната на комфорт ще ви осигури не особено интересен живот.

Бидейки психотерапевт, тя споделя, че редовно вижда много хора, които усърдно работят, за да не изпитват тревога, което ги води директно към депресията. Техният опит да направят така, че да им е комфортно, без да усетят ги води точно към обратния резултат. Те живеят скучен, безопасен живот, лишен от риск и вълнения, които са така нужни на човек да се чувства жив в истинския му смисъл.

Ето 10-те главни страха, които според Еми Морин, препятстват хората в живота:

Страха от промени

Ние живеем в постоянно променящ се свят. Промените се случват толкова често, колкото никога досега. Въпреки този факт, има много хора, които се боят от промените и затова им се съпротивляват.

Това може да доведе до това, че ще пропуснете много възможности, които ви очакват по вашия жизнен път. Вие рискувате да попаднете в задънена улица и да останете там, ако бягате от промените.

Страх от самотата

Той понякога заставя хората всячески да се стремят да избягат от живота в самота и даже да рискуват да остават във връзки с явно лоши взаимоотношения. От друга страна страхът от самота може да застави хората да не излизат от социалните мрежи до такава степен, че да изпуснат възможности за установяване на лични пълноценни връзки.

И въпреки че опитите да се предотврати самотата са напълно разумни (изследванията показват, че самотата се отразява на здравето не по-малко зле от тютюнопушенето), важно е да се обкръжавате с положителни хора и да имате позитивни контакти с тях.

Страх от неуспеха

Един от най-разпространените страхове на земята, това е страха от неуспеха. Неуспехът може да укрепи вътрешните ви убеждения, че вие не оправдавате собствените си надежди.

Така вие може да избягвате задачи, които не ви гарантират успех. В крайна сметка, вие ще пропуснете жизнените уроци и възможности, които могат да ви помогнат да намерите пътя към успеха.

Страх да ви откажат

Много хора избягват запознанства с нови хора или опити да се встъпи в нови отношения, заради страха да не бъдат отблъснати. Даже хора, които са в брак, понякога избягват да молят своя дългогодишен партньор, представяйки си, че ще получат отговора „не“.

Независимо от това, боите ли се да поканите някой привлекателен човек на среща или да молите началника си за повишение, страхът от отказ може да ви постави в безизходица. И въпреки че отказът е нещо неприятно, той няма да ви причини такава болка, колкото пропуснатите възможности.

Страхът от неопределеността

Хората избягват да пробват нещо различно заради страха от неопределеността. В края на краищата, няма никаква гаранция, че заниманието с нещо ново ще направи живота ви по-добър.

Но да оставате в същото положение и да не се стремите да промените нещо, е един от най-сигурните начини да попаднете в застой. Независимо от това дали се боите да дадете съгласието си за нова работа или да се преместите в друг град, не позволявайте на страха от неопределеността да ви завладее.

Страх от това, че ще случи нещо лошо

Печалният и неизбежен факт се заключава в това, че лошите неща така или иначе ще присъстват във вашия живот. И понякога страхът от смъртта пречи на хората да се наслаждават на живота.

Вие не можете да предотвратите всички лоши неща, които постоянно се случват. Но не позволявайте на този страх да ви пречи да живеете пълноценен живот, пълен с положителни и прекрасни изживявания.

Страх да бъдете наранен

Надявам се, че вашите родители или настойници са ви научили да се оглеждате на двете страни, когато пресичате улицата, за да не пострадате. Но много често нашите страхове да получим психологическа травма ни карат да изпадаме в прекомерна емоционална отбрана.

Вашият страх от неудобни чувства и емоционални рани може да ви попречи да установите по-дълбоки и значими връзки. Но без емоционален риск няма да получите никакви награди.

Страх да не бъдете харесван

Напълно е нормално да желаете да бъдете обичан. Но страхът да не бъдете харесан може да ви попречи да проявите истинското си Аз.

Истината е в това, не някои хора така или иначе няма да ви харесват. Но вярата в това, че сте достатъчно психически силен, за да живеете със своите ценности се явява ключа към по-добър и осмислен живот.

Страх от несъответствие

Още един разпространен страх е чувството, че човек не е достатъчно добър. Ако вие чувствате, че не съответствате на изискванията, вие просто можете да станете неудачник. Или можете да станете перфекционист в опит да докажете своята ценност.

Страхът от несъответствие може дълбоко да е вкоренен. И въпреки че да се сблъсквате с него лице в лице не е лесна работа, вие никога няма да постигнете успех, докато не почувствате, че сте достоен за този успех.

Страх от загуба на свободата

Определена доза от този страх може да е полезна, но може да стане и проблем, когато това се превърне в препятствие в живота. За много хора страхът от загубата на свобода се превръща в самореализиращо се пророчество.

Например, ако искате да живеете свободно, може да избягвате да се обвързвате с работа с постоянен доход. Следователно, човек може да пропусне възможността да бъде свободен, обезпечавайки си финансовата стабилност. Затова е важно винаги да се отчита от какво се отказвате, когато се страхувате да загубите определени свои свободи.

Източник

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Inline