fbpx
НаукаНаука и технологии

НАСА предлага да се строят къщи на Марс и Луната от мицел на гъби

В намиращия се в Силициевата долина Изследователски център Еймс се разработва необикновен архитектурен проект за построяване на сгради, мебели и други необходими предмети от мицел на гъби (мико-архитектура). От проекта силно е заинтересована НАСА, която е отпуснала за развитието на проекта финасиране по програмата NASA Innovative Advanced Concepts – NIAC през 2018 година.

В научната фантастика космическите бази на хората на Марс и други планети най-често представляват футуристични постройки от метал и стъкло. Но в реалността местата за живеене на бъдещите колонизатори сигурно ще бъдат доста „по-зелени“, предполагат специалистите по астроархитектура. Руководителят на микоархитектурния проект астробиологът Лин Ротшилд (Lin Rothshild) отбелязва, че в съществуващите дизайнерски решения бъдещите колонизатори, подобно на костенурки, трябва да носят своите къщи със себе си. Но транспортирането на строителни материали и необходима техника от Земята ще изисква баснословни разходи.

В този смисъл къщите от гъби, които могат да бъдат отгледани на място, може да се окажат перспективна и с ниски разходи алтернатива. За тази цел от няколко години се разработват технологии за отглеждане на различни видове гъби, и по-точно техния мицел, който се явява основния конструктивен материал. Мицелът представлява вегетативното тяло на гъбите, състоящо се от тънки разгърнати влакна. По думите на специалистите, при определени условия колониите от тънки влакна от мицел могат да се обединяват в по-големи структури и да създават сложни конструкции.

По време на полетите до Луната и Марс мицелите ще „бездействат“, но с пристигането си по местоназначение от тях веднага ще може, в буквалния смисъл на думата, да започне отглеждането на сгради, а също така мебели и други необходими предмети. За тази цел приготвените съдове с мицел ще трябва единствено да бъдат полети в вода.

Блюдо на Петри с мицел
Блюдо на Петри с мицел, растящ на искуствена почва, имитираща марсианската
Източник: NASA/Ames Research Center/Lynn Rothschild.

Междупрочем, още през 2018 година авторите на проекта са демонстрирали един от първите прототипи на изделие – табуретка от гъби. Тогава мицелът е отглеждан в продължение на две седмици, след което са го изпекли, за да се получи суха и здрава мебел.

Табуретка произведена от мицел на гъби
Табуретка, произведена за две седмици от мицел на гъби
Източник: 2018 Stanford-Brown-RISD iGEM Team

Както обяснява Лин Ротшилд, ключът към успеха се крие в използването на цианобактерии, които в процеса на фотосинтеза с помощта на слънчевата светлина могат от вода и въглероден диоксид да отделят кислород и вещества нужни за растежа на мицела.

По замисъла на изследователите, бъдещите жилища ще имат трислойна структура. Външният слой ще се състои от воден лед, който може да се добива на Луната и Марс. Този слой ще защитава от радиация и ще снабдява по-долния слой с вода.

Вторият слой ще се състои от цианобактерии и ще поглъща светлината, преминаваща през леда. Микроорганизмите ще произвеждат кислород за хората и хранителни вещества за последния слой, състоящ се от мицел.

По този начин вътрешният слой, състоящ се от предварително изготвен скелет (донесен или изготвен на място с друга технология) ще служи за основна конструкция на „живата сграда“. Отначало мицелът ще трябва да бъде активизиран в затворена среда (вътре в скелета), а след това от него ще се изпекат строителните блокове.

Тухли от мицел и добавени дървесни стърготини
Тухли от мицел и добавени дървесни стърготини
Източник: 2018 Stanford-Brown-RISD iGEM Team

При това, даже ако някои от влакната на мицела по някакъв начин „избягат“, те няма да могат да се разраснат извън затвореното пространство на сградата. Това ще се възпрепятства от предварително направените генетични изменения на мицела, тоест той ще бъде жизнеспособен само при определени условия, създадени от хората.

Важно е да се отбележи, че мицелът може да се използва за филтриране на вода, за извличане на минерали от отходните води, регулиране на влажността и даже за биолуминисцентно осветление. Освен това, от него могат да бъдат създавани домове, способни за „самолекуване“ в случай на нарушения в конструкцията. Засега тези възможности са само теоретични и учените планират те да бъдат изучени в следващите техни изследвания.

Освен това авторите на проекта не изключват възможността някога „домове от гъби“ да се появят и на Земята. Този способ ще намали емисиите на въглерод, който се генерира в строителния отрасъл.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x