fbpx
ИкономикаПрирода и общество

Ежедневните температурни аномалии са забавили икономическия растеж

Учени са установили, че отклоненията на фактическата среднодневна температура от прогнозираната средномесечна температура в даден регион в периода 1978 – 2018 година в целия свят са се съпровождали с падане на темповете на икономическия растеж. В страните, разположени на големи географски ширини и в страните с високо ниво на доходи ръстът е намалял приблизително с пет процента, а в по-бедните страни и по-малките географски ширини падането е с дванадесет процента. Резултатите от даденото изследване са публикувани в списанието Nature Climate Change.

В последните десетилетия скоростта на промяна на климата нараства по цялата планета и в бъдеще това може да доведе до упадък на световната икономика. Променящите се климатични условия влияят на обема на селскостопанската продукция, върху военните конфликти, потреблението на електроенергия, миграцията и даже на броя на самоубийствата. При това по-голямата част от тези изследвания касаят дългосрочните климатични трендове, а не краткосрочните отклонения на температурите от нормалните, влиянието на които върху икономиката се оценяват значително по-сложно.

Учени от Потсдамския университет, Потсдамския институт за изследване на климатичните промени (PIK) и Колумбийския университет, начело с Максимилиан Котц (Maximilian Kotz) са оценили поведението на макроикономическите показатели в 1537 региона на 76 страни на фона на климатичните промени за периода от 1979 до 2018 година. За тази цел те са насочили своето внимание към условната всекидневна температурна аномалия, тоест на разликата между среднодневната и средномесечната температури. Този показател позволява да се проследи промяната на климата по-детайлно, отколкото промените в средногодишните температури. Авторите са използвали данни от научни публикации, от базата данни ERA5, от данни на Световната банка и от проекта ISIMIP, които сумарно са включвали около 29 000 наблюдения по цялата планета.

„От известно време ние знаем, че промените в средногодишната температура влияят на макроикономическия растеж“- обяснява водещият автор Максимилиан Котц -” Сега, за първи път ние можем да покажем, че ежедневните промени в температурата, т.е. краткосрочната променливост, оказва значително въздействие. Ако тази променливост се увеличи с градус по Целзий, икономическият растеж се намалява средно с 5 процентни пункта.“

Било установено, че ежедневната променливост на температурата оказва линейно отрицателно влияние на темповете на икономически растеж във всички изследвани региони. При това страни като Канада и Русия, където разликата между температурите в най-горещите и най-студените месеци достига до 40 градуса по Целзий, падането е било само от три процента. В Колумбия и Индонезия, където сезонните разлики на температурите не превишава 3 градуса по Целзий , падането на темповете на растеж било повече от 10%. Като цяло падането на икономическия растеж варирало от 0 (за северните ширини) до 12% (в малките географски ширини) и е било най-силно в страните с ниски доходи на глава от населението. Учените обясняват това с по-добрата адаптираност на производителите от северните ширини към ежeдневните колебания на температурите.

В червено е показано падането на икономическия ръст за изследваните региони, а в сиво регионите, за които няма данни Източник: Maximilian Kotz et al. / Nature Climate Change, 2021

„По-високите доходи предпазват от по-големи загуби“- добавя друг участник в изследването Леони Венц от PIK -“Дори на една и съща географска ширина, икономиките в бедните региони са по-силно засегнати, когато дневната температура варира, отколкото при техните колеги в богатите региони.”

Ако среднодневната температура се отклонява от сезонните очаквания, това оказва отрицателно въздействие върху всички основни елементи на икономиката, включително добивите, човешкото здраве, продажбите и оперативните разходи.

Освен това се оказало, че ежедневната променливост на температурите в зимните месеци за тези страни , където зимата може ясно да се дефинира като отделен студен сезон, не е оказвала забележимо влияние на икономическия ръст. Авторите предполагат, че икономическите субекти са добре адаптирани към зимните условия и колебанията на температурите през този период.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x