fbpx
АкцентиКлимат и екологияПрирода и общество

В Токио се появи кафене „Боклук” : какво става там? (видео)

Храната и отпадъците – това са понятия, не съвсем чужди едно на друго, но ние сме свикнали да ги възприемаме отделно. Изобретателните японци решили по друг начин и отворили кафене, зад стените, на което се намира завод за преработване на отпадъци.

Кафенето се намира в западно Токио, направо до завода. Стъклените прозорци на заведението гледат към огромна яма с отпадъци, които там се събират за изгаряне.
На пръв поглед ни се струва куриозно някой да ходи в такова кафене, което съседства с такава непривлекателна картинка. И към това прибавете, че то се нарича „Боклук”! Да, да именно Gomi – така са кръстили това токийско кафене, което си е точно превода на „боклук”. Именно тази дума собствениците направили ключова в своя бизнес-проект.
През прозореца постояно можеш да наблюдаваш за тоновете постъпващ боклук, как го доставят, пресоват и приготвят за изгаряне.

През няколко минути огромен кош се забива в ямата и доставя всичко, което до този момент е било на сметището – хартия, стари възглавници, гуми и всичко, което можете да си помислите за боклук.
„ Много посетители се учудват. Те казват, че понятие са си нямали, как се обработват отпадъците, които те произвеждат – казава Аяна Секи, сътрудник ма местния отдел за охрана на околната среда. –Много от тях казват, че са шокирани , когато виждат, колко много отпадъци се депонират”.
В кафенето не се усеща неприятен мирис, всяка зона е обозначена на японски и английски, а в контролната зала прозорците са от пода до тавана, така че посетителите могат да наблюдават как техническите специалисти обработват боклука и контролират обекта.

Един от прозорците е като сензорен екран: натискането на различни икони по него показва различни технологически данни, в това число температурата на изгаряне и количеството изгорен боклук за текущия ден.

И такава концепция на заведението не отблъсква посетителите на кафенето. Напротив, привлича и го прави уникално.
Междупрочем, това кафене е инициатива на местната власт за да привлече вниманието на населението към количеството генерирани отпадъци. Така чиновниците искат да стимулират местните жители да се замислят колко боклук се изхвърля и се надяват това да въздейства за по-голяма осъзнатост при потреблението.

Източник

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x