fbpx
АкцентиПрогнози и тенденции

Джак Ма за негодното днешно образование, на какво трябва да учим децата и как те да са успешни в бъдеще

Милиардерът и основател на Ali Baba Джек Ма заяви, че днес него не биха го взели на работа в собствената му компания. По негово мнение специалистите по подбор на персонала предават твърде голямо значение на академичните резултати и отхвърлят нестандартните мислители.

„Такива хора, като мен, ако се опитат да постъпят днес на работа в Alibaba, за тях това практически е невъзможно –казва Ма, говорейки пред организираната от Forbes в Сингапур, традиционна Глобалната конференция на изпълнителните директори. Ма в началото на септември подаде оставката си като главен изпълнителен директор на Alibaba Group.

Той е убеден, че това не е само негов проблем. По негово мнение, повечето от основателите на високотехнологични компании нямаше да могат да преминат първоначалното отсяване при кандидатстване на работа в много компании по света.

Ма смята, че причината за тази негативна ситуация на пазара на труда се дължи на това, че се придава прекалено голямо значение на академичните резултати и несправедливо се противопоставят хората с нестандартно мислене на хората, обладаващи традиционно мислене.

„Хората съдят за теб по дипломата, която притежаваш. Те си мислят” При нас работят възпитаници на Харвард, възпитаници на Стандфорд, а ти си никой” – казва Ма, който с доста усилия е завършил училище, а след това и колеж. Преди да основе Alibaba, на него са му отказали работа в повече от 30 компании.

„Аз съм срещал много такива предприемачи като мен” –разказва Ма, давайки за пример двама свои колеги, основателите на Alipay и Taobao. Те не успели да постъпят на курсове за MBА, тъй като се провалили на изпитите по математика.

По думите на Ма, в бързо променящата се дигитална епоха, такова отношение към образованието и академичните успехи няма място.

„ В индустриалната епоха е било важно да се запомня по-бързо, да се помни повече, да се смята по-бързо. Машините сега правят това много по-добре, отколкото човек. Мен това ме безпокои. След 20-30 години нашите деца просто няма да могат да оживеят с това образование, което ние им даваме в момента.” – продължава Ма.

„Ние трябва да учим децата да бъдат иновативни, креативни и конструктивни , за да могат да оживеят в епохата на изкуствения интелект. Аз искам да направя за това, колкото се може повече”- заявява Ма, който след оставката си като изпълнителен директор на Alibaba, е решил да се посвети на първата си, преди да влезе в бизнеса, професия на учител.

В една от по-ранните си лекции, изнесена на ежегодната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, провела се на остров Бали, Индонезия, Ма очертава трите основни урока, които трябва да предадем на децата си, за да са успешни в бъдеще в бизнеса и живота.

Не чакайте, когато обществото ще бъде готово

Често хората се отказват от осъществяването на идеите си, тъй като смятат, че обществото още не е готово. По мнението на Ма, именно такива незаети пространства между съществуващото положение и възможностите се явяват причината за възникване на бизнеси. По неговите думи подготвената среда не носи изгоди. Това той е почерпил от собствения си опит. През 1999 година, когато той е започвал с Alibaba, много малко хора са имали достъп до интернет, а тези, които са можели да купуват там са били още по-малко. Светът тогава не бил готов за онлайн търговията и именно този фактор е послужил за основа на неговия успех.

В живота всичко е сложно

Предприемачите трябва да свикнат с постоянните откази, заявява на Бали Джек Ма. Научавайки да се справя с отказите, човек става безстрашен, а това е много важно качество в бизнеса. Освен това безстрашието води към оптимизъм, качество, което Ма цени особено високо. Именно оптимизмът ти помага да се движиш напред, когато всичко е против теб.

Не се учете да бъдете успешни

Пътят, извървян от китайския милиардер, създавайки Alibaba, често се определя като образец за достигане на успех. Но по думите на Ма , той не би сочил своя опит и своите решения в качеството на пример за подражание от младите. Той е уверен, че да научиш някого как да постигне успех е невъзможно и ненужно. Харвард, Йейл се опитват да правят това. Когато хората знаят много истории за успех, всичко им се струва много просто.

Вместо това Ма смята, че младите хора трябва да бъдат научени как да се справят със сложностите и трудностите, и как да ги преодоляват. Бъдещите бизнесмени трябва да бъдат готвени не за успех, а за невероятно трудния път, който ги чака. За това той смята да предава знания не за своя успех, а за грешките, които е допуснал, защото само така може да се постигне прогрес.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x