fbpx
Прогнози и тенденции

НАСА публикува дългосрочния си план за усвояване на Луната

Американската космическа агенция НАСА публикува плановете си за усвояване на Луната и превръщането и в плацдарм за подготовка на марсианските експедиции.

Експертите от НАСА са представили пред Националния космически съвет на САЩ доклад от 13 страници, в които са изложени доста грандиозни планове.

Известно е, че първото посещение на Луната през този век от програмата Артемис е планирано за 2024 година. Към него момент трябва да е готова окололунната орбитална станция Gateway, но агенцията въобще не смята да изчерпи с това своята програма.

Преди всичко се планират няколко безпилотни мисии, в рамките на които на естествения спътник на Земята ще бъдат доставени десетки научни прибори. Планира се това да бъде първата крачка от програмата, която планират стратезите на НАСА.

Следващата крачка трябва да бъде изграждането на постоянна база на Южния полюс на Луната (предполага се, че ще бъде в кратера Шекълтън). Специалистите от НАСА разчитат, че в нея ще могат да обитават четири човека. По всяка вероятност, престоят на първия екипаж ще бъде в рамките на една седмица. Постепенно сроковете за пребиваване на повърхността на Луната ще се удължават. Планира се лунните експедиции да се провеждат веднъж годишно.

Астронавтите ще могат да използват пътническия луноход LTV (Lunar Terrain Vеhicle), който ще им осигурява предвижване на близки разстояния. За по-продължителни пътешествия по повърхността на Луната се планира на място да се оборудва мобилна обитаема платформа, която ще може да осигурява продължителност на лунните експедиции до 45 земни денонощия.

луноход
Източник: НАСА

Отбелязва се, че лунната база ще стане не само плацдарм за изследване на естествения спътник на Земята, но и място за обработване на технологии, обезпечаващи максимална автономност на базата. Така например на учените от НАСА им предстои да създадат и доведат до съвършенство методите за получаване от местни ресурси вода, кислород и гориво. Освен това те ще имат задача да изпробват роботехника с най-различно предназначение.

лунна станция
Източник: НАСА

Действията на екипажите, намиращи се на повърхността на Луната, ще се координират от орбиталната станция Gateway. Тя ще бъде запасното пристанище, ако с мисиите към повърхността на Луната възникнат някакви проблеми.

Освен това орбиталната станция ще бъде използвана от астронавтите, за да може да се моделира полета към Марс. Планира се четири човека да изкарат на борда на Gateway няколко месеца, имитирайки полета към Червената планета. След това двама от астронавтите ще кацнат „на Марс“ (всъщност на Луната), а след това на изследователите им предстои обратния път към Земята.

„След двадесет години непрекъснат престой на околоземна орбита ние сме готови да решим голямата задача за усвояване на космоса , а именно създаването на устойчиво присъствие на Луната и около нея“ – заявява директора на НАСА Джим Брайденстайн. (Jim Bridenstine).

Впрочем за да се осъществят тези смели планове, предстои решаването на ред трудни задачи. Например, една от най-важните е, че още не съществува технология, която да защити астронавтите от космическата радиация по време на многомесечния им престой около Луната. Трябва да припомним, че екипажите на Международната космическа станция (МКС) са защитени от магнитното поле на Земята, а на Луната те няма да имат такъв щит. Лунната база може да се построи в пещера или да се снабди с достатъчно дебели стени, произведени от местни материали. Но на орбиталната станция няма да може да се направи такава дебела изолация. Например, дебелината на обшивката на МКС е само милиметър и половина. На Gateway ще трябва да има доста по-сериозна обшивка, но със засега съществуващата товароподемност на ракетите това е невъзможна задача.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x