fbpx
Наука и технологииТехнологии

Бионически уред от ново поколение е върнал зрението на група доброволци

Учени от Стандфордския университет са създали устройство от ново поколение, което позволява пациенти с нарушени функции на фоторецепторите в ретината да възстановят до голяма степен своето зрение.

През 2014 година в САЩ одобриха използването на „футуристично” лечение на слепота. Устройството се нарича Argus II и предназначено да възстанови загубеното зрение в резултат на някои заболявания,нарушаващи функциите на ретината. По данни на компанията –производител Second Sight на сегашния момент разработеният от тях имплант се използва от 350 пациента по целия свят.

Но Argus II предлага относително груба форма на изкустевено зрение. Притежателите на импланта виждат само разсеяни петна светлина, наричани фосфени. По мнение на специалистите тези прибори не са приближили много слепите пациенти към това, което се смята за нормално зрение.

„Никой от пациентите на Second Sight не е оставил белия си бастун или кучето-водач. Това е много нисък показател за успех” – отбелязва пред изданието Science авторът на новосъздадения уред от ново поколение професор Даниел Паланкер (Daniel Palanker)от Стандфордския университет.

Паланкер е направил следващата крачка и заедно със сътрудниците си от своята лаборатория е създал по-съвършено устройство. По мнението на изследователите, те са способни да върнат на незрящ човек по-голяма част от зрението.

На ежегодната конференция Society of Neurosciencе, състояла се в края на октомври в Чикаго, американските учени са докладвали резултатите от своите изследвания.

Екипът на Паланкер е конструирал имплант за ретина, състоящ се от 400 фотодиода или „пиксела”, както предлагат да се наричат фотодиодите самите разработчици.

Освен това за успешната му работа е необходимо да се носят специални очила. Видеопотокът, засниман от вградената в очилата камера, се проектира на вътрешната им повърхност. От нея изображението във вид на излъчване в близкия инфрачервен спектър, попада на импланта, чиито фотодиоди са чувствителни към такава светлина.

„Пикселите” на импланта преобразуват визуалната информация в електрически сигнали. Тези импулси „пробуждат” биполярните клетки на ретината на незрящия човек. По-нататък визуалният стимул постъпва към зрителния нерв в мозъка и човек получава възможността да вижда.

По време на изпитанията, устройството е показало потресаващи резултати. Бионическата конструкция помогнала на доброволците да видят не само светлина или отделни проблясъци. Те успели да разпознаят предмети, лежащи пред тях на работната маса. Освен това, участниците в изпитанията различавали букви, написани на хартия или на екрана на електронно устройство (само шрифта на заглавието, но не и текста).

За съжаление новата разработка няма да е полезна за тези, които са загубили зрението си поради травма или разрушаване на зрителния нерв (например, при глаукома), подчертават изследователите.

Устройството функционира добре при пациенти, чиято зрителна система като цяло е запазена, а слепотата е предизвикана от нарушения в работата на фоторецепторите.

Фоторецепторите са първото звено в зрителната верига, По принцип те представляват светочувствителни неврони на ретината на окото. Задачата на тези клетки е да възприемат светлината и да предават информацията по зрителния нерв в главния мозък. Там протича окончателната обработка на постъпващите сигнали. Често болести, например макулодистрофията и отлепянето на ретината, предизвикват разрушаване само на фоторецепторите. В този случай останалите елементи на зрителната верига съхраняват напълно своята функционалност. Именно на този факт се е базирал професор Паланкер, конструирайки новото устройство.

Понастоящем приборът интензивно се изпитва в няколко изследователски центъра във Франция и САЩ. Екипът на Паланкер също така работи върху намаляне размера на фотодиодите. „Пикселите” с по-малък размер позволяват да се вижда с по-добра „разделителна способност”, тоест ще се подобри качеството на възприеманата от мозъка картина.

Наскоро ви запознахме с друго изследване на неврохирурзи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, които чрез своето устройство частично са върнали визуалното възприятие на пациент, загубил зрението си след травма.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x