fbpx
АкцентиНаукаНаука и технологии

Учени са открили метод , позволяващ родителите да избират пола на бъдещото си дете

В свое изследванe, група японски изследователи твърдят, че за открили метод, с помощта на който родителите ще могат да определят пола на бъдещето си поколение. Научна статия с резултатите от изследването е публикувана в списание PLOS Biology.

По думите на учените, използването на определено химическо съединение може да забави движението на сперматозоиди с Х-хромозома, отговарящи за раждането на момиченца, оставяйки без изменение при това движение сперматозоидите с Y-хромозома, отговарящи за мъжкия пол. Повечето клетки от мъжки бозайници съдържат както X, така и Y хромозома, но по време на развитието на сперматозоидите (сперматогенеза), X и Y хромозомите се отделят в различни клетки. За разлика от Y хромозомата, която носи много малко гени, Х хромозомата носи много повече, голяма част от които остават активни в зреещата сперма. Тази разлика в генната експресия между сперматозоидите, носещи X и Y хромозоми, дава теоретична основа за разграничаване на сперматозоидите с различна хромозома.

Авторите открили, че почти 500 гена са активни в сперматозоидите, носещи X хромозома, от които 18 гена кодират рецептори. Изследователите открили, че препарат с името ресиквимод, използван понастоящем за лечение на вирусни и туморни заболявания, има способността да се свързва с два рецепторни белтъка – TLR 7 и 8 (TLR7/8). Те се кодират само с гени , активни в сперматозоидите с Х-хромозома. Това води до това, че репродуктивните клетки генерират по-малко енергия, без да се нарушава нито способността за оплождане, нито жизнеспособността на сперматозоидите.

Своето откритие учените проверили на мишки. След обработването на спермата с химическото съединение и последвалото in-vitro оплождане с най-бързите сперматозоиди, 90% от новородените гризачи се оказали от мъжки пол.При оплождане с бавни сперматозоиди, резултатът бил 81% от женски пол.

Тази процедура може да се използва при екстракорпорално оплождане или изкуствено осеменяване, широко използвано в селското стопанство. Въпреки че на дадения момент методът е бил изпробван само на гризачи, изследователите са уверени, че в бъдеще той може да бъде използван и при други бозайници, а и при хора.

“Различната експресия на рецепторните гени от двете полови хромозоми дава основа за нов и потенциално изключително полезен метод за разделяне на X и Y сперматозоидите, което позволява селективно възпроизвеждане на мъжки или женски животни при говедата и свинете” – казва Масаюки Шимада, репродуктивен биолог от Университета Хирошима и един от авторите на изследването. „Но използването на метода в репродуктивната технология на човешки организъм, понастоящем носи спекулативен характер и е свързан със сериозни етически проблеми, които не касаят ползата от този нов метод.”

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x