fbpx
АкцентиЗдраве и дълголетиеЧовекът

Открито е средство против стареене и рак на чревния тракт

Изследователи от Университета в Хелзинки са открили механизъм , който намалява регенеративните възможности на чревния епител , когато стареем. Блокирането на този механизъм позволява подобряване на състоянието на стомашно-чревния тракт , намаляване на свързаните с възрастта стомашно-чревни проблеми, намаляване на риска за развитие на злокачествени тумори и като цяло намаляване на разходите за здравеопазване в съвременните застаряващи общества чрез насърчаване на възстановяването.

Предизвикваното от възрастта намаляване на възможността за обновяване на тъканите, прави дозирането на много лекарства, създадени за справяне с този проблем , истинско предизвикателство . Подтискането на инхибитор, наречен Notum, може да осигури нов начин за увеличаване на терапевтичните възможности и за насърчаване на възстановяването в обществата със застаряващо население. Изследователите смятат, че в допълнение към директното подтискане на Notum, факторите, определящи начина на живот също могат да допринесат в процеса на регенерация на чревния тракт. Например , спазването на определен хранителен режим може да спомогне за намаляването на секретирането на Notum, като по този начин комплексно да се въздейства за обновяването и възстановяването на тъканите.

В хода на изследването учените отгледали органоиди, тримерни тъкани, които били използвани като модел на чревния тракт. Оказало се, че с течение на времето стволовите клетки прекратяват функцията си за обновяване на чревните клетки, като в този патологичен процес ключова роля играят клетките на Панета. Тези клетки изпълняват защитна антибактериална функция, но с възрастта започват да отделят сигнални молекули, препятстващи регенерацията.

“Съвременните технологии ни позволиха да изследваме поддържането на тъканите на клетката и ни позволиха да разкрием кои клетъчни типове допринасят за намаляването на тъканната функция. Бяхме изненадани да открием, че дори младите стволови клетки загубват способността си да обновяват тъканите, когато се намират до стари съседи.” казва Нали Пентинмико, водещ автор на изследването и аспирант от Университета в Хелзинки.

Обикновено чревният епител се подновява от стволовите клетки, които разчитат на активността на Wnt-сигналния път, регулиращ ембриогенеза, диференцирането на клетките и развитието на злокачествени образования. Проучването показва, че по време на стареенето, клетките Панета започват да секретират Wnt-инхибитор, наречен Notum. Notum ензимно инактивира Wnt-сигналния път на стволовите клетки, намалявайки регенеративния потенциал на чревните стволови клетки. Подтискането на Notum с помощта на препарати подмладявало стволовите клетки и спомогнало за възстановяване функциите на чревния тракт при лабораторни животни, на които им се давали химиотерапевтични препарати с тежки странични въздействия на чревния тракт.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x