fbpx
АкцентиОбществотоПрирода и общество

Доказано от науката: децата правят родителите си по-щастливи

Социолозите изяснили, че хората, имащи деца са по-щастливи от своите бездетни връстници. Но при едно условие…

Кои са по-щастливи , родителите или бездетните двойки? Може би не може да се даде точен отговор на този въпрос и всеки си го решава сам за себе си. Едни изследователи утвърждават, че децата удължават живота на своите родители, докато в същото време други твърдят, че хората, необременени с грижи за деца са по-щастливи от избралите не лекия път на родителството.

Но повечето от подобни изследвания имат един общ недостатък. Всички те са били съсредоточени на участници, чиито деца все още не са били самостоятелни и са живеели заедно с родителите си.

Причина за неудовлетвореността от живота при такива доброволци е напълно разбираема. По-малкото свободно време , сън и парични средства явно не помагат за усещането за щастие и радост . Но ситуацията в семейства с относително малки деца не отразява тенденциите като цяло.

Наскоро в научна статия , публикувана в списание Plos One, Кристоф Бекер ( Christoph Becker) с колеги от Университета в Хайделберг, описват резултатите от свое изследване, в което те разглеждат този въпрос по-широко. Те изследвали ситуацията при родители „със стаж”, чиито деца са отраснали и са напуснали семейното огнище.

Немските социолози анализирали данните от Европейското социологическо изследване Europian Social Survey , в хода на което 55 хиляди човека на възраст петдесет и повече години били анкетирани с въпроси за тяхното емоционално състояние.

При обработката на резултатите, експертите открили, че в тази възрастова група родителите са по-удовлетворени от живота и по-рядко страдат от депресии, отколкото бездетните им връстници. Но при едно условие: порасналите им деца да са напуснали дома им и живеят своя самостоятелен живот.

Авторите свързват тези констатации с това, че напусналите дома деца освобождават родителите си от ежедневния стрес, свързан с тяхното обгрижване. Освен това, наличието на деца прави социалния живот на стареещите родители по-богат. Не е маловажен и факта, че пълнолетните синове и дъщери често започват да оказват подкрепа и финансова помощ на по-възрастното поколение.

По думите на Бекер, вниманието и материалната подкрепа от страна на децата, а и възможността да общуват с тях, видимо има по-голяма тежест за анкетираните, отколкото миналите негативни аспекти на родителската роля.

Изводите на немските социолози потвърдил и техния американски колега Николас Волфингер (Nicholas Wolfinger) от Университета в Юта. Той анализирал данни от Американското голямо социологическо изследване (US General Social Survey), събрани за последните 40 години. Волфингер открил, че родители на възраст между 50 и 70 години, които вече са пуснали децата си в „свободно плаване” средно с пет-шест процента по-често са заявявали, че са щастливи, отколкото родителите, които още живеели заедно със своите деца.

Интересното е, че анкета, проведена през 2016 година в 22 страни, показала , че мястото на живеене играе важна роля . В държави с развита социална политика, добри детски помощи и платени отпуски за гледане на деца, родителите се оказали като цяло по-щастливи от бездетните си съграждани. При това възрастта на децата нямала особено значение.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x