fbpx
АкцентиНаука и технологииТехнологии

Невероятен небостъргач – ферма , който може да нахрани цяло африканско село

Небостъргач – това явно не е най-обичайната сграда, използвана в селското стопанство, но най-добрите идеи не са винаги тези, които първоначално ни се струват такива.

В Африка 70% от населението живее в селски местности и основно се занимава с натурално селско стопанство, заработвайки само 2 долара на ден. Затова тук внедряването на научните постижения на „зелената” революция означава внедряване на най-новите методи за водене на селско стопанство, които ще помогнат за постигане на по-високи добиви, съответно и повече хранителни продукти, помагайки за преодоляване на крайната бедност. И с тази идея се появява селскостопанския небостъргач.

Той е проектиран от полските архитекти Павел Липински и Матеуш Франковски. Небостъргачът Машамбас е нова концепция за небостъргач, позволяваща да се използва „зелената революция” в полза на най-бедните хора. Авторите посочват такива пробиви в миналото, като създаването на високопродуктивни семена, които удвоиха производството на зърно в периода между 1960 и 2000 година.

Научната революция в селското стопанство никога не се е случвала на фермерските полета в Африка. Сдържащи фактори за това винаги са били особеностите на климата на континента, постколониалните граждански конфликти, изоставането в инфраструктурното развитие и отсъствието на достъп до международните пазари.

Но сега, небостъргачът Машамбас, който е победидел в конкурса за небостъргачи еVolo, може да промени това. Той е проектиран като ферма, образователен център и обществено средище, и всичко на едно място. Крайната цел е обучение на фермерите в съвременните методи за водене на селското стопанство, за да могат да увеличат добивите си и да се изтръгнат от ужасяващата бедност.

Проектът е изпреварил повече от 400 проекта за небостъргачи, в това число и високоетажна сграда, встроена с планината Йосемити, Калифорния , която  работи на принципа на „ведингова машина” за строителство, и арктически небостъргач, който превръща въглеродния диоксид в кислород и може да помогне в борбата против изменението на климата.

Една от най-уникалните особености на небостъргача Машамбас е неговата мобилност. Той може да бъде построен на едно място, да остава там няколко месеца или години ( или както пишат дизайнерите, докато местното общество стане самодостатъчно), а след това да се премести на ново място. При преместването на структурата, основата остава и тя може да служи за пазар в селото или да изпълнява друга обществена функция.

В горната част на небостъргача са разположени селскостопански поля на много нива, които могат да осигурят достатъчно количество храна за цялото село. Те са разположени над образователен център , в който се провежда обучението на местните фермери в най- новите методи в селското стопанство. По средата се намира център за дронове , който може да доставя хранителни продукти в отдалечени населени пунктове. И накрая, на най-долните нива са разположени пазар, детска градина, лекарски кабинети, информационен център и други помещения и пространства с обществено-социални функции.

селскостопански небостъргач в Африка
Снимка: Pawel Lipinski/Mateusz Frankowski

„Предоставянето на обучение, изкуствени торове и семена на дребните фермери може да им даде възможност да произвеждат толкова продукция на единица площ, колкото и съвременните огромни ферми” – отбелязват архитектите.

В периода от 1996 година до 2012 година бедността в Африка се е съкратила с 23%, но понастоящем в някои страни продоволстените програми не работят. И в сегашни дни част от страните на континента се сблъскват с масов глад, който заплашва живота на повече от 20 милиона човека.

Иновациите, такива като небостъргача Машамбас, а също разпространението на приложения, помагащи на фермерите в селските райони на Африка на юг от Сахара, могат да помогнат са дългосрочно устойчиво водене на селско стопанство и повишаване на добивите, въпреки логистичните проблеми на отрасъла на африканския континент. Но за тези, които в момента гладуват, е необходимо да се предприемат срочни мерки за помощ.

Източник

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x