fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Възпаления предизвикват стареене на мозъка

Мозъкът може да се подмлади, ако подтиснем в него възпалителните процеси и затворим пробивите в бариерата, отделяща тъканите на мозъка от циркулиращата кръв.

Ние сме свикнали да мислим за възпалението като за нещо локално, например, когато ни се възпалява порязан пръст или при възпаление на гърлото при простуда. Но те засягат целия организъм и в него участват много имунни сигнали и клетки, които циркулират в цялото тяло. Добре е , когато възпалението бързо изпълни своята задача, например да ни избави от инфекция. Лошо е, когато това продължава дълго, тъй като възпалителната реакция е нож с две остриета. От нея страдат и здравите клетки, особено ако възпалението се окаже твърде силно. Освен това, възпаленията понякога въобще не възникват заради инфекция, а по други причини, например, заради наднормено тегло. Даже възпалението да не е много силно, проблемът е в това, че може да продължава прекалено дълго.

Мозъкът от една страна може да чувства възпаленията, които протичат някъде в организма, а от друга страна възпаление може да започне и в самия него. За да започне то директно в мозъка, трябва в него да проникнат някакви странични молекули. Мозъкът по принцип е защитен от такива прониквания по-силно, отколкото който и да било друг наш орган. Клетките на кръвоносните съдове, захранващи мозъка, образуват така наречената хемоенцефална бариера , която не пропуска в мозъчната тъкан не само вируси и бактерии, но даже обичайни протеини, съдържащи се в кръвта.

Но, когато в хемоенцефалната бариера има пробив, в мозъка може да започне възпалителен процес. Проблемът е, че за това не са необходими специални патогени, бактериални или вирусни протеини. Имунните клетки на мозъка започват да реагират даже на протеините в плазмата, например на серумния албумин, служещ като транспортен протеин, пренасяйки със себе си различни молекули.

Възпалението от своя страна води до влошаване функционирането на мозъка. Освен това, като резултат от такова възпаление, могат да започнат невродегенеративни процеси, при които започват да се развиват такива болести, като болестта на Алцхаймер, Паркинсон и други. От своя страна, влошаването на когнитивните функции и невродегенеративните процеси стават все по-забележими с напрадването на възрастта. От това може да се предположи, че причина за тези процеси е появата на пробиви в хемоенцефалната бариера.

Именно за това пише международен екип от изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли и от Университета Бен-Гурион в Негев, Израел, в статия, публикувана в Science Translational Medicine. В своето изследване те открили, че в тъканите на мозъка при възрастни хора се появява албумин, който няма откъде да дойде освен от кръвта. Едновременно с това в нервната тъкан се увеличавало нивото на възпалителните сигнали.

За да проверят своите догадки, учените решили да вкарват албумин в мозъка на млади мишки. В резултат на това, техният мозък започвал да работи по-лошо, все едно, че внезапно е остарял.Това се виждало както по функционирането на невроните, така и по поведението на животните. Например, те започвали по-лошо да се ориентират в лабиринт, в който по-рано откривали с лекота изхода от него. Освен това, в мозъка започвали да се появяват анормални електрически вълни, които са характерни за мозъците на епилептиците и болните от болестта на Алцхаймер. При проведените експерименти тези анормални вълни възниквали в тази част на мозъка, в която се вкарвал албумина. По мнението на учените, очевидно проблемът не е в албумина , а в имунната реакция към него от страна на нервната тъкан.

Възпаленията в мозъка зависят от молекулярните сигнали, свързани с протеина TGFβ. Този протеин започва да става все повече с напредване на възрастта, но неговото увеличение може да се стимулира и при експериментално инжектиране с албумин. В друга своя статия, публикувана отново в Science Translational Medicine, изследователите пишат, че неприятностите , случващи се в мозъка могат да се елиминират, ако се използва противовъзпалително вещество, противодействащо на TGFβ. При използването на такова вещество при стари мишки, техният мозък буквално се подмладявал. В него се наблюдавало намаляване на възпалените процеси, мозъкът генерирал по-малко анормални електрически ритми и самите мишки по-успешно изпълнявали когнитивни тестове. Те ставали толкова съобразителни, колкото и тези, които били два пъти по-млади от тях. Учените заявяват, че противовъзпалителната молекула, която те са използвали, не само подтиска възпалението, но и отстранява причината за неговото възникване, тоест поправя повредите в хемоенцефалната бариера.

Разбира се, когнитивните нарушения, в това число и при възрастните, а и тези, които възникват при болестта на Алцхаймер, едва ли се дължат единствено на течовете в хемоенцефалната бариера . Но тези пробиви в тази бариера, появяващи се с възрастта, могат силно да влошават картината. Така че вещество, което отстранява тези пробиви и с това намалява възпалителния фон в мозъка, може да има чудесни клинични перспективи.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x