fbpx
На фокусСаморазвитиеЧовекът

Невробиолози съветват как да се освобождавате от ненужните мисли

За да можете да превключите и да освободите главата си за нови, по-продуктивни идеи, се препоръчва използването на най-различни подходи. Но коя стратегия работи най-добре? Изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър и Тексаския университет в Остин са се опитали да отговорят на този въпрос. В хода на своето изследване те установили как точно реагира мозъкът ни на опитите да спрем да мислим за нещо, което ни притеснява, и каква стратегия ни позволява най-успешно да преминем към нещо ново. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Communications.

В изследването участвали 60 доброволци и в него учените проследявали мозъчната дейност на участниците. За да определят по какъв начин човек превключва към нова мисъл, екипът поставял всеки доброволец в апарат за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Първо, на участниците били показвани изображения на различни лица, предмети и сцени, и те били молени да мислят за тях в продължение на 4 секунди. Това позволявало на изследователите да създадат индивидуални мозъчни „подписи“ на субектите, които показвали как изглежда мозъкът на всеки доброволец, когато мисли за конкретна картина. Както отбелязват авторите, в изследването също така били използвани методите за машинното обучение.

След това участниците били помолени да помислят за нещо друго (например да заменят картината на ябълка с картина на планина), да „изчистят всички мисли“ (подобно на това, което се случва по време на медитация) или да потиснат предишната мисъл ( първо да се съсредоточат върху нея и след това съзнателно да я отхвърлят ). Във всеки един от тези случаи подписът избледнявал забележимо.

„Ние бяхме във възторг. Всъщност успяхме да разгледаме мозъчната активност на човек и да изучим как на него му влияе една или друга мисъл, а след това да наблюдаваме как тя изчезва, когато човек превключи към друга”, казва Мари Банич, професор в Университета на Колорадо в Боулдър, която е съавтор в изследването.

Изследователите също така открили, че действията за „замяна“ на мислите, „изчистването“ им и „потискането“ им имат различни последици. Замяната и изчистването предизвиквали по-бързо избледняване на „подписа“, но изображението не изчезвало напълно, оставяйки нещо като сянка на заден план, когато се появявали нови мисли.

Потискането отнемало повече време, но тази стратегия била най-ефективна за освобождаване на място за нови мисли. Изследователите отбелязват, че поведенческите изследвания извън скенера са показали подобни резултати.

„Същността на получените данни може да се изрази по следния начин: ако искате бързо да изхвърлите нещо от главата си, използвайте стратегия, свързана с изчистване на съзнанието си или с превключване към други мисли“, обяснява Мари Банич. “Но ако искате да „прочистите главата си“, за да усвоите по-добре нова информация, най-добре работи стратегията на потискане.”

„Обикновено хората си мислят: Ако се замисля по-силно, аз ще реша този проблем. Но резултатите показват, че тази тактика, напротив, ви води в порочен кръг, от който е трудно да излезете “, добавя изследователката.

Авторите на работата отбелязват, че получените данни изискват допълнителна проверка и проучване.

Според авторите техните разработки могат да послужат като основа за разработването на нови методи за справяне с редица проблеми, например такива, възникващи при посттравматично стресово разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство. Друго възможно приложение е разработването на нови методи за по-ефективно обучение.

Източник

Futurist.bg Ви пожелава да се освободите от всички неприятни мисли и да посрещнете предстоящите празници сред най скъпите Ви хора в прекрасно настроение и с позитивни мисли за бъдещето! Весела Коледа!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x