fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Искате да не сте тъжни по празниците? Не злоупотребявайте със сладкото

Подобряват ли настроението сладките неща и помагат ли ни те да се справяме с депресията? Психолозите предупреждават, че може да се случи точно обратното. Сладкото да помогне на депресията да се справи с нас. Злоупотребата със захар може да влоши нашето настроение и за това съществуват сериозни физиологични причини.Такава хипотеза е изказана в научна статия, публикувана в списание Medical Hypotheses.

През зимата много хора се чувстват подтиснати и усещат липсата на сили. Специалистите свързват това преди всичко с недостига на слънчева светлина.

„Намаляването на слънчевата светлина през зимата нарушава циркадните ритми, влошава съня и подтиква 5 до 10% от населението към пълномащабна клинична депресия“ – разказва един от авторите на научната публикация Стивън Иларди (Stephen Ilardi) от Университета в Канзас.

Едни или други депресивни симптоми в студените периоди на годината се появяват почти в 30% от населението, добавя изследователя.

В такъв момент много от нас, замисляйки се за не особено оптимистичните моменти в живота, се опитват да се справят с емоционалния дискомфорт, купувайки си нещо сладко.

„Един от обичайните признаци на депресия, които започват зимата, е появата на тяга към сладкото“ – констатира Иларди.

Като прибавим към това, че в празничните дни сме обкръжени от гастрономически сладки удоволствия, как да не се предадеш на изкушението?

„Когато ние употребяваме сладки неща, те ни действат като наркотик – обяснява Иларди – Те ни въздействат моментално, като подобряват настроението ни, но в големи дози те могат да имат парадоксални, пагубни и дългосрочни последствия във вид на лошо настроение и самочувствие, засилване на възпаленията и увеличаване на теглото.“

Авторите на статията са стигнали до този извод, анализирайки много научни статии на тази тема.

С натрупаните килограми всичко е ясно, но как може сладкото да ни разваля настроението? Разбира се, съзерцаването в огледалото на променените ни габарити или показанията на домашния кантар, са достатъчно сериозна причина да се разстроим. Но съществуват и чисто физиологични причини за това.

При прекалената употреба на захар могат да се задълбочат възпалителните процеси в организма, като при това нарушеният хормонален баланс може да провокира тежки депресии. В това отношение е показателен факта, че минимум половината от пациенти, страдащи от депресия, имат повишено ниво на възпалителни процеси в организма.

Освен това, на нашето настроение оказват влияние много видове, обитаващи в организма ни, бактерии. Те изработват едни или други вещества, които попадайки в кръвта , променят психологическото състояние на човек.

Много от тях подобряват самочувствието, но има и изключения. Прекомерната употреба на захар благоприятства развитието именно на тези микроорганизми, чиято жизнена дейност провокират тревога, стрес и депресия.

Означава ли това, че трябва да се откажем от сладкото? Разбира се, че не. Авторите на статията препоръчват дозата да не превишава тази, която е препоръчана от Американската кардиологична асоциация. Тя е 25 грама добавена захар на ден (една супена лъжица захар).

 лъжица захар
Източник: Hebi B. / Pixabay

Трябва да се отбележи, че добавената захар, това е всичката захар, добавена към храната при нейното приготвяне, било то домашно приготвена или готов продукт. В нея не се включват въглехидратите , които се съдържат по принцип в продуктите (например, тези, които правят плодовете сладки).

За оптималното психологическо самочувствие авторите препоръчват включването в дневната дажба на повече растителни продукти и омега-3 ненаситени мастни киселини, и да се избягват свръхпреработените продукти, които едва ли ще подобрят настроението ви.

Междупрочем по този повод учените правят уточнение, че за това голяма роля играят индивидуалните особености.

„Не съществува един подходящ за всички метод, за да може да се предскаже, как организмът на човек ще отреагира на всяка дадена храна във всякаква дозировка“ – предупреждава Иларди.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x