fbpx

10 когнитивни изкривявания, които ни пречат в живота

Понякога ние сами си създаваме проблеми: поддавайки се на емоциите, правим грешни заключения, започваме да се самонавиваме и в резултат на това усложняваме всичко. Тези повтарящи се заблуди на ума са известни като когнитивни изкривявания и доста често почти незабелязано ни причиняват дискомфорт, неудовлетворение, а понякога и доста по-сериозни психически проблеми. Известният психиатър Дейвид Бърнс в книгата си „When Panic Attacks: The New, Drug-Free Anxiety Therapy That Can Change Your Life“ разглежда основните от тях.

Ето и кратко описание на 10 от известните когнитивни изкривявания, с които много от вас по всяка вероятностса се сблъсквали в живота:

Катастрофизиране

Пример: „Приятелят ми беше повишен, а аз съм вече трета година на същата позиция – май за нищо не ставам“

Къде е грешката? Разбира се, не трябва да бъдете безгрижни към различните жизнени ситуации. Но ако постоянно се самонавивате и си представяте само негативни сценарии, можете да направите живота си просто непоносим.

Как да се борим? Следете тревожните си мисли и си задайте въпроса: наистина ли си струва да се тревожите толкова силно именно сега или просто нищо катастрофално не се е случило?

Грешки при планирането

Пример: „Ще свърша работата си след 10 минути“

Къде е грешката? Мозъкът е склонен да бъде прекалено оптимистичен относно своите възможности. Поради това често ни се струва, че работата може да се отложи за по-късно или да се свърши бързо. Всъщност това води до пропуснати срокове, загуба на самочувствие, конфликти с колегите.

Как да се борим? Поставете си срок за изпълнение– ден по-рано от настоящия. За да направите това ще са ви необходими усилия, но определено ще имате време за всичко.

Емоционални разсъждения

Пример: „Имам чувството, че той ме мрази“

Къде е грешката? Склонността да се вслушвате изключително в усещанията си често води до погрешни заключения. Без особена причина може да започнем да мислим лошо за някого или да изоставим обещаващ проект.

Как да се борим? Разчитайте не само на чувствата си, но и на обективните факти.

Персонализиране

Пример: „Началникът няма да хареса нашия проект – всичко е заради мен“

Къде е грешката? На повечето от събитията, които се случват в света около нас, ние не можем да повлияем по никакъв начин. Въпреки това сме склонни да мислим, че това не е така. Често това води до постоянни самообвинения: ние ругаем себе си, даже когато не сме виновни за нищо.

Как да се борим? Учете се на състрадание към себе си: помислете дали бихте обвинили друг човек в същата ситуация. Ако не, покажете съчувствие към себе си.

Ефектът на авторитета

Пример: „Той е ръководител вече 20 години, така че знае точно кое е най-доброто“

Къде е грешката? Често смятаме, че високата позиция, опитът и добрата заплата са признаци, че човек знае много и е добре запознат с това, за което говори. Но в действителност това не винаги е така: дори най-умните и най-опитните от нас не са имунизирани от грешки.

Как да се борим? Развивайте критично мислене: сами проверете информацията в няколко източника, ако това е възможно.

Твърдения, свързани с думата „трябва“

Пример: „Трябва да бъда по-активен и по-уверен в себе си“

Къде е грешката? Да живееш със списък от строги правила в главата си, като постоянно прилагаш много високи стандарти към себе си и другите, е сигурна рецепта за разочарование, вина, гняв и депресия. Не винаги можем да правим всичко перфектно и другите не са задължени да отговарят на нашите очаквания.

Как да се борим? Използвайте семантичния метод: заменете думата „трябва“ с „може“ – това ще намали нивата на стрес, ще ви помогне да приемете себе си и другите.

Пристрастност към потвържденията

Пример: “Е, нали ти казах!”

Къде е грешката? Желанието за доказване на собствената правота води до селективно използване на информацията и тълкуване на фактите в своя полза. В резултат на това можете да се откъснете много далеч от реалността и да направите непоправими грешки.

Как да се борим? Не забравяйте, че никой представител на homo sapiens не може винаги да е прав във всичко.

Негативен филтър

Пример: „Той не ми изпрати съобщение за лека нощ – той изобщо не се интересува от мен“

Къде е грешката? Понякога бананът е просто банан. Правенето на дълбоки заключения от дребните неща може да подкопае самооценката ви и да повиши нивата на тревожност.

Как да се борим? Не забравяйте, че това е вашето заключение, а не действителното състояние на нещата. И не забравяйте, че не можете да четете мислите на другите хора.

Ефектът на първото впечатление

Пример: „Харесах го веднага“

Къде е грешката? Първото впечатление, което получаваме за даден човек, се основава на външния му вид. Това изкривява нашето възприятие: ако човекът е привлекателен, ние несъзнателно му приписваме много положителни качества.

Как да се борим? Не правете прибързани заключения за новите запознанства, а се опитайте да опознаете дадения човек по-добре.

Илюзия за прозрачност

Пример: „Какво не разбираш? Можеше и сам да се досетиш!”

Къде е грешката? Всички имаме различен жизнен опит и знания. Затова често това, което изглежда очевидно за един, може въобще да не е такова за друг. И не можете да го вините за това.

Как да се борим? Вместо телепатия е по-добре да използвате обикновения диалог: говорете за проблемите и когато се съмнявате, задавайте въпроси.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

Дари
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x