fbpx
Наука и технологииТехнологии

В MIT са разработили устройство, което позволява да се контролират сънищата

Изследователи от групата Fluid Interfaces в Media Lab на Масачузетския технологичен институт (MIT) са представили нов метод наречен „Целево култивиране на сънища“ ( Targeted Dream Incubation, TDI). Този протокол, реализиран чрез програмно приложение в съчетание с преносимо сензорно устройство за проследяване, позволява не само да се записват отчети за сънищата, но и те да се насочват към конкретни теми.

Методът TDI и съпътстващата технология служат като инструменти за контролирани експерименти за изучаването на сънищата, разширявайки възможностите за изследване на това, как влияят те на емоциите, творческия потенциал, паметта и другите човешки възможности.

Предишните изследвания в сферата на невробиологията са показали, че по време на хипнагогията или най-ранният стадий на съня и промеждутъчното състояние , което прилича на стадия на REM (Rapid Eye Movement)-съня или така наречения бърз сън, от гледна точка на мозъчните вълни и опит, хората все още могат да различават звуци, въпреки че вече сънуват.

Хипнагогията е друго състояние на съзнанието, характеризиращо се с видения и странни или необичайни явления. Творците се възползват от това състояние в продължение на векове, тъй като то отключва най-креативните им идеи (например Никола Тесла и Томас Едисон). Сюрреалистичният художник Салвадор Дали описва хипнагогията като: “дрямка с ключ”. Той използва това състояние на съзнанието като вдъхновение за много от своите картини. В своята книга “50 тайни магии на художника” Дали пише:

„Трябва да разрешите проблема със състоянието, в което “спите без да спите”, което е същността на диалектиката на съня, тъй като това е покой, който се движи балансирано на опъната и невидима жица, която разделя съня от събуждането”.

Хипнагогията е подобна на REM-съня. Той представлява състояние на дълбок сън, по време на който през ума ви минават много мисли, идеи, спомени и емоции. За разлика от REM съня, по време на хипнагогията вие сте частично будни и достатъчно съзнателни, за да сте наясно какво точно се случва, какво виждате и как се чувствате.

За да се опрости протокола TDI, интердисциплинарната група Fluid Interfaces в Media Lab е проектирала и разработила устройството за проследяване с името Dormio, което може да променя сънищата. То установява стадия на хипнагогията и след това предава към спящия звукови сигнали в определени времеви моменти в цикъла на съня. Според твърденията на учените, след пробуждането съдържанието на сънищата на човек могат да бъдат използвани например за написване на разкази или за създаване на различни изображения, както при Дали.

В първото пилотно изследване екипът от Media Lab с помощта на Dormio са демонстрирали инкубация на сънища и повишаване на креативността при шестима доброволци.

„Повечето изследвания на съня досега се ограничаваха в университетските лаборатории и бяха много скъпи и тежки както за изследователите, така и са участниците“ – споделят авторите на проекта – „Освен ползата за учените, това изследване може да доведе до създаването на нови комерсиални технологии, които излизат извън рамките на проследяване на съня и позволяват да се извършват действия, влияещи на началото на съня, на качеството на съня, консолидацията на паметта и на обучението“.

Даденият проект е стартирал през 2017 година. Учените вече са създали усъвършенствано устройство Dormio, а освен това платформа за анализ, поточна платформа и приложение за iOS за прихващане и поточно предаване на звуци, а освен това уеб приложение за прихващане, съхраняване и поточно предаване на звука. Тези мобилни и онлайн платформи позволяват да се внедрява TDI-метода с помощта на различни технологии с открит код. Подробно с проекта може да се запознаете на GitHub.

Подобни иследвания вече са започнали в Университета Дюк, в Харвард, а също така в Чикагския и Рочестерския университети.

Преди време ви запознахме с друг проект, който се разработва от няколко американски университета, чиято цел е създаването на технология, която да възпроизвежда нашите сънища като във филм.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x