fbpx
Наука и технологииТехнологии

На най-голямата сграда в Европа със зелена фасада са разположени 8км. живи плетове

Немското архитектурно бюро Ingenhoven Architects е съживило централната част на Дюселдорф, реализирайки проекта Kö-Bogen II за изграждане на многофункционален „зелен“ комплекс на мястото, където преди това е минавала магистрала. В централната част на комплекса е разположена сграда с височина 27 метра, която впечатлява с озеленената си фасада.

Готовият ансамбъл от сгради, изграждането на който е започнал през 2017 година, отбелязва приключването на обширен проект за градско обновяване на сърцето на Дюселдорф. Това е демонстрация за промяна на парадигмата: преход от автомобилната ера към градоустройствено планиране, ориентирано към хората. Освен това с най-голямата в Европа зелена фасада се предлага градския отговор на климатичните промени. Връщането в града на възможно най-много зеленина е задача, над която архитектите от Ingenhoven Architects работят от десетилетия в най-различни климатични зони. Със своята концепция supergreen®, архитектурното бюро следва своя цялостен подход за устойчиво и екологично развитие на градската среда.

Комплексът Kö-Bogen II е вписан между две сгради-икони за следвоенния модернизъм – между ясната строгост на Драйшайбенхаус (1960 г.) и буйната лекота на Шаушпилхаус (1970 г.). Така че новият комплекс е съвременния отговор на тези две исторически забележителности, без да се конкурира с тях.

зелена сграда
Фотография: Ingenhoven Architects

В състава на комплекса Kö-Bogen II влизат офисни помещения, ресторанти, търговска зона и подземен паркинг. Близо до основната сграда е разположена друга по-ниска и по-малка триъгълна сграда, която също е озеленена и до нейния покрив лесно може да се стигне от площада, разположен пред нея.

Дизайнът на проекта е вдъхновен от иновативното направление в архитектурата Land art, в което се търси органична връзка между архитектурния обект и природния ландшафт.

зелена сграда
Фотография: Ingenhoven Architects

Площта на главната сграда е 42 000 квадратни метра. Озеленяването се състои от над 30 хиляди растения габър, отгледани в разсадник. Фитотехнологичната концепция за включването на живите плетове в сградната конструкция е разработена съвместно с проф. д-р Щраух от Университета за приложни науки Бойт в Берлин.Този вид габър е избран заради своята издържливост и непретенциозност, а освен това не му окапват листата през зимата. Зелената стена подобрява микроклимата в района, защитава сградата от летните горещини, съхранява влагата, осигурява шумоизолация , поглъща въглероден диоксид и спомага за съхраняването на биоразнообразието.

жив плет на сграда
Фотография: Ingenhoven Architects

Дърветата са посадени в облицовъчни панели. Те се нуждаят от постоянна грижа и се планира живият плет да бъде подстригван три пъти годишно. Покривите на сградите в комплекса Kö-Bogen II са снабдени с устройства за събиране на дъждовна вода, която се използва за поливане на растенията. Допълнително е предвидена дублираща система за водоснабдяване при продължително отсъствие на дъждове. В процеса на експлоатация ще се следи за състоянието на всяко дърво, а обслужващия персонал ще може да достига до всяко едно от дърветата благодарение на система от скрити проходи.

жив плет на сграда
Фотография: Ingenhoven Architects

Преди време ви запознахме с няколко реално реализирани и няколко планирани проекта за изграждане на висящи градини във високи сгради, които се намират в най-различни точки на планетата – Сингапур, Сидней, Милано, Сеул, Янчджоу (Китай). В друг много интересен проект се планира появата на нова многофункционална „зелена“ сграда в сърцето на Лондон, лондонското Сити, , която ще е украсена с 400 000 растения.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x