fbpx
Наука и технологииТехнологии

Научиха лазер да разпознава хора на разстояние по ритъма на сърцето

Американските военни са разработили система за дистанционна идентификация на личността по характеристиките на сърдечния ритъм. Системата, базираща се на използването на инфрачервен лазер, работи на разстояние до 200 метра, а точността и достига 95%, съобщава MIT Technology Review.

За идентификация на личността се използват уникални характеристики на човек – от отпечатъците на пръстите до особеностите на походката и косата на човек. Параметрите на сърдечния ритъм са индивидуални за всеки и вече съществуват системи, в които този биологически маркер се използва за идентификация и персонализация за достъп. Например канадската компания Nymi е разработила гривна-кардиомонитор, която служи като „ключ” за достъп до други електронни устройства и може да бъде алтернатива за опознаването по пръстови отпечатъци.
В Силите за специално предназначение в армията на САЩ ( US Special Forces) обърнали внимание на този метод, тъй като при антитерористични операции е изключително важно правилно да се определи целта, а да се разпознае терорист по лицето или по походката не винаги е възможно. По поръчка на военните е разработен инструмент, който от разстояние може да разпознае човек по сърцебиенето му. За тази цел разработчиците са използвали вече съществуващи устройства за виброметрия. Тези прибори са способни да измерват дистанционно характеристиките на колебанията на предметите по изменението дължината на вълната на отразения лазерен лъч. По-рано военните са използвали тези уреди за разпознаване на „неживи” цели.
Както и в случая с вибрацията на механизми, повърхността на тялото на човек се колебае от биенето на сърцето. Инфрачервеният лазер, който се използва в прибора, наречен Jetson, е способен да улови тези колебания даже през дрехите. За текущата версия на устройството са необходими около 30 секунди „експозиция”, за да събере всичките необходими за идентификацията данни. Засега надеждно могат да бъдат разпознати обекти, които стоят или сидят спокойно .
По думите на Стюард Римали от отдела за техническа подръжка на антитерористични операции към Пентагона, устройството може да различава хора на разстояние до 200 метра, но е възможно тази дистанция значително да се увеличи. Алгоритъмът за анализ на данните, постъпващи от лазера, позволява при подходящи условия да различава хората с точност от 95%, но и този показател разработчиците планират да подобрят.
От екипа, разработил устройството, отбелязват че в перспектива тази технология може да намери „мирни” възможности за използване. Например, с нейна помощ лекарите ще могат на разстояние да диагностицират аритмия, която изисква срочна медицинска намеса. По-рано учените демонстрираха , че точността за такива лазерни измервания е съпоставима с точността на традиционната кардиография.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x