fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Определен хранителен режим може да удължи живота с цели 10 години

Без съмнение много от нас се стремят да живеят дълъг и съпроводен с колкото си може по-малко болести живот. И всеки знае, че ключът към това е здравословният начин на живот: здрав сън, физическа активност, избягване на тютюнопушене и алкохол и т.н. Ново изследване потвърждава, че продължителността на живота също така силно се влияе от хранителния режим. Здравословното хранене може да увеличи продължителността на живота на хората на средна възраст с 6-7 години, а на младите с около 10 години. Резултатите от изследването са публикувани в изданието PLoS Medicine.

Авторите на новото изследване са комбинирали данни от редица по-раншни изследвания върху хранителния режим и продължителността на живота, както и данни от проучването Global Burden of Disease, което предоставя данни за здравословното състояние на населението в различни страни.

Комбинирайки тези данни, авторите са успели да оценят как се променя продължителността на живота в съответствие с консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести и рафинирани зърнени продукти, ядки, бобови растения, риба, яйца, млечни продукти, червено месо, преработени меса, и сладки напитки.

След това учените са разработили оптимален хранителен режим за дълголетие, който след това бил сравнен с типичния „западен“ начин на хранене. Така нареченият „западен хранителен режим“ съдържа голямо количество на преработени храни, червено месо, пълномаслени млечни продукти, храни с високо съдържание на захар, преработени храни и почти никакви плодове и зеленчуци.

На свой ред оптималният хранителен режим включва много бобови растения (боб, грах и леща), пълнозърнести храни (овес, ечемик и кафяв ориз) и ядки, както и по-малко червени и преработени меса.

Изследователите са установили, че спазването на оптимален хранителен режим, започвайки от 20-годишна възраст увеличава продължителността на живота с повече от десетилетие за жените и мъжете в САЩ, Китай и Европа.

В същото време преминаването от западен към оптимален хранителен режим на 60 години увеличава продължителността на живота с осем години. За 80-годишните очакваната продължителност на живота може да се увеличи с почти три години и половина.

Отчитайки факта, че хората не винаги могат напълно да променят начина си на хранене, изследователите също така са изчислили какво ще се случи, ако хората преминат от западен хранителен режим към режим, който е „по средата“ между оптималния и типичния западен начин на хранене.

Оказало се, че дори такъв хранителен режим, който учените са нарекли „осъществим хранителен режим“, може да увеличи продължителността на живота на 20-годишните с около шест години за жените и малко над седем години за мъжете. Това също е достатъчно добър резултат.

В изследването има няколко нюанса, на които учените обръщат внимание.

За да видят ползите от новия хранителен режим, хората трябва да го спазват в рамките на десет години. Остава неясно дали хората могат да „удължат живота си“, ако спазват промени в хранителния си режим си за по-дълъг период.

Освен това в изследването не се е вземало под внимание влошеното в миналото здравословно състояние на някои от хората, което може да повлияе на продължителността на живота.

Това означава, че ефектът от хранителния режим върху продължителността на живота е само средна стойност и тя може да бъде различна за всеки конкретен човек в зависимост от много други фактори, като текущи здравословни проблеми, генетика и начин на живот: пушене, пиене и физически упражнения.

Но все пак доказателствата, предложени от изследователите, остават надеждни и се основават на много научни статии, които са изследвали този въпрос.

Тези резултати също така са в съответствие с констатациите от предишни изследвания, които показват, че дори скромни, но дългосрочни подобрения в хранителния режим и начина на живот могат да имат значителни ползи за здравето, включително и по-дълъг живот.

Все още не са напълно ясни всички механизми, които обясняват защо хранителният режим може да увеличи продължителността на живота. Но оптималната диета, която изследователите определят в това проучване, включва много храни с високо съдържание на антиоксиданти.

Някои изследвания показват, че тези вещества могат да забавят или предотвратят увреждането на клетките, което е една от причините за стареенето. Но изследванията в тази област все още продължават, така че не е ясно дали антиоксидантите, които консумираме в ежедневните си храни, имат същия ефект.

Освен това трябва да се има предвид, че при антиоксидантите трябва да се поддържа баланс, тъй като тези вещества, наред с другите ефекти, могат да допринесат за разпространението на рак в тялото.

Много от храните, включени в това изследване, имат противовъзпалителни свойства. Това също може да забави появата на различни заболявания и свързания с тях процес на стареене.

Разбира се, може да е трудно да промените изцяло хранителния си режим, но въвеждането на поне няколко удължаващи живота храни със сигурност ще донесе известна полза.

Тези резултати показват, че извършването на дългосрочни промени в начина на хранене във всяка възраст може значително да увеличи продължителността на живота. Но ползите ще бъдат най-големи, ако тези промени започнат в ранна възраст.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x