fbpx
СаморазвитиеЧовекът

Как да прекараме почивните дни, така че да си починем наистина

Ако потърсете в Интернет, как да прекарате правилно почивните си дни ще откриете, че в повечето статии съветите са едни и същи, но в различни нюанси: прекарайте времето със семейството си, излезте на разходка сред природата без да вземате смартфона си, свършете някоя дълго отлагана работа, като почистването на къщата или започнете да изучавате чужд език. Всички тези идеи са прекрасни, но ако нямате енергия за нито една от тях? Или те просто не ви вдъхновяват? Универсалните съвети често не работят, затова може би трябва да намерите подходи, които ще помогнат точно на вас и точно в този момент.

Разберете от какво сте изморен

За много хора идеалната почивка през уикенда е да компенсират това, което са загубили през седмицата. Звучи елементарно, но проблемът действително се състои в това да определите от какво точно сте се уморили. При умствена и физическа умора най-лошият вариант на почивка е нищо да не се прави. Ако не отвлечете мозъка с нови впечатления (пътувания, общуване, изкуство, спорт) вие ще бъдете обречени през целия уикенд да преживявате в ума си проблемите, които са успели да ви изморят за изминалите работни дни. От напрежението най-добрата почивка е чистия въздух и най-вече морския.

Съвсем друга е ситуацията при стрес. Ако сте не толкова уморен, колкото сте изнервен от предните дни, най-ефективните лекарства са безделието и съня. Известните експерти в тази област музикантите Мориси и Макс Раабе ви препоръчват и своя музикален съпровод 🙂 :

Да си останете вкъщи;
Да се поизлежавате в леглото си;
Да не набелязвате нови задачи;
Да изключите телевизора , телефона и интернет;
Да прескочите до хладилника за вода или плодове за поддържане на водния баланс;
И преди всичко да бъдете добър/ра към себе си.

Неотдавнашни изследвания са показали, че идеята да си отспите през почивните дни за цялата изминала седмица има научно обяснение.

Отнесете се към нещата като към развален водонагревател

Това е идея на специалистката по тайм-мениджмънт от Принстън Лаура Вандеркам. До тази мисъл тя стигнала след консултация с дама, имаща сериозни бизнес задължения и естествено изпитваща дефицит от време. Всички знаем, че седмицата има 168 часа, от тях вие вероятно работите 40-50 часа и прекарвате в леглото 8 часа на денонощие. Остават още около 60 – 70 часа за различни дела. По време на беседата се оказало се, че през седмицата водният котел в къщата на бизнес-дамата се спукал и наводнил мазето. Тя загубила 7 часа за отстраняване на неочаквания инцидент. Тогава Вандеркам попитала клиентката си, дали в началото на седмицата би планирала да отдели тези 7 часа за занимание с йога, курс по поезия или за благотворителна кауза и отговорът бил отрицателен.

Често през почивните дни на нас не ни остава време за любимите занимания, които биха направили почивката ни наситена и осмислена. По съветите на Вандеркам, добра идея е да си определим предварително приоритетите. Подходящото време за планирането на почивните дни е петък, например в ранния следобед. Замислете се за 3-5 неща, които са най-важни за вас и чрез които ще си починете максимално добре. Възможно е, вие да обичате да пеете или да се занимавате с благотворителност, да се срещате с приятели или да се запознаете с най-новото в областта на биологията, изкуствения интелект или невронауките. Така че нека петък вечер е посветена на вашите вокални занимания, събота – благотворителност заедно с децата, а неделя четене или слушане на подкаст по интересни за вас теми. Срещата с приятели е хубаво да се планира по-отрано. А понякога е полезно да се прекара половин ден просто в самота без фейсбук, книги и сериали, а например разхождайки се или провеждайки интензивна тренировка.

Превключете и подредете мислите си

Тази теория за добро прекарване на почивните дни има два основни елемента – превключване и подреждане.

Мозъкът се презарежда, когато нещо наоколо се променя и се правят някои нетрадиционни, но приятни неща. Например можете да посетите някоя лекция или мероприятие на тема, която ви интересува. Най-добре това да не е в много голяма аудитория, където да можете да зададете интересуващите ви въпроси и да пообщувате с водещия. Още един начин за това е емоционалното превключване, тоест топло и непосредствено общуване с приятели, семейството, съвместни походи и други занимания, за които през седмицата просто нямате време.

Подреждането ще ви позволи да изхвърлите всичко излишно, което се е натрупало през седмицата и в някакъв смисъл е предизвикало тревожност във вас. Например, пробвайте да останете 30-40 минути в пълна самота, за да си направите равносметка за изминалата седмица и да планирате нещо за бъдещата. Помага и медитацията , и колкото и да е странно – кроса. Ако пробягате 10-15 километра, много в главата ви ще се подреди от само себе си и е много вероятно да се родят доста нови идеи.

Съставете списък с нещата, които ви носят удоволствие

За много хора почивните дни не са почивка, а по-скоро дни когато не се работи толкова напрегнато. А ако някой не работи в обичайния смисъл, той работи над себе си, но пак по същия начин. Съществуват различни подходи в тайм-мениджмънта, като например този на Джейм Уолмън, който ни предлага преди да започнем да почиваме, да си зададем въпроси от рода: Достатъчно сложно ли е това, с което ще се заема? Повишава ли това моя социален статус? Подобряват ли се моите взаимоотношения? Това може би са много правилни въпроси, които не е лошо от време на време да си задаваме, но те сякаш убиват цялата идея за почивката. Почивката е да правиш нещо, просто защото искаш да го направиш. Или обратното, нищо не правиш, защото не искаш да правиш каквото и да е.

Колкото и да се стремите към някакво съвършенство, трябва да помните, че почивката е нещо свещено. И ако постоянно се чувствате уморени, много е вероятно да не можете да направите нищо в най-важния момент. Един от начините да си починете максимално добре е да си съставите дълъг списък с това, което обичате да правите, без да се замисляте, дали това повишава социалния ви статус. От масаж до четенето във ваната или сглобяването на пъзел заедно с детето. Самото съставяне на списъка ви изпълва с онова приятно чувство, че опознавате себе си още по-добре. Това ви дарява с така наречените неинтезивни позитивни емоции, които ви помагат да се борите с неинтезивните негативни емоции. С последните вие се сблъсквате десетки пъти на ден , независимо дали това става от новините в интернет или когато са ви засекли на пътя. По мнението на някои психолози, ако преобладават неинтезивните позитивни емоции настъпва състоянието на покой , безметежност и пълноценност. Не е ли това най-добрия резултат от почивката?

Приятен уикенд !!!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x