fbpx
Здраве и дълголетиеЧовекът

Една ваксина може да ни защити за дълго от много видове грип

Благодарение на използването на два бавно мутиращи протеина на вируса на грип, екип от американски учени е създадал ваксина, която е ефективна за дълъг период от време против шест щама на опасния вирус.

Грипът е тежко бреме за човечеството. Световната здравна организация съобщава, че от тази инфекция на дихателните пътища ежегодно умират около 650 хиляди човека.

Ваксинацията може да помогне за намаляване на заболеваемостта и случаите на тежкo протичане на болестта. Но при сега известните методи ваксинирането се налага да се провежда всяка година. Проблемът е, че вирусът постоянно мутира, което му позволява да се появява в нова още по-заразна и по-опасна форма.

По мнението на много специалисти, новите епидемии на грип, които обхващат цели държави при такава ситуация са неизбежни и ново глобално избухване на пандемия е само въпрос на време.

Именно по тези причини не е учудващо, че за микробиолозите и генетиците от цял свят е сериозно предизвикателство търсенето на средства за предотвратяване на тежката инфекция, която е особено опасна за отслабени организми, възрастните хора и децата.

Неефективността на съвременните стратегии за предотвратяване на грипните епидемии е свързана с това, че основен компонент на много съвременни ваксини се явява протеина хемаглутинин (H). Той се използва в качеството на антиген, „обучаващ“ имунитета да разпознава протеина на вируса, което позволява на организма успешно да намира и унищожава възбудителя на болестта.

Но този протеин изключително бързо мутира и ваксината, която е била ефективна миналата година се оказва безполезна на следващата. Затова ваксините против сезонен грип трябва постоянно да бъдат модифицирани, а ваксинирането да се извършва всяка година.

Учени от Университета в Джорджия са се заели да намерят решение в тази ситуацията и пристъпили към решаването на проблема от друга страна.

Новата ваксина, предложена от изследователите от лабораторията на Бао-Чжон Ван (Bao-Zhong Wang), представлява наночастици, състоящи се от два протеина на вируса на грип, на които по-рано учените не са обръщали голямо внимание.

Първият от тях, протеинът М2е се открива във всички щамове на вируса на грип и разлика в неговата структура при различните възбудители на болестта практически няма. Освен това М2е много бавно мутира.

Вторият протеин е ензима невраминадаза (N), който също се променя значително по-бавно от другите вирусни протеини и „обитава“ повърхностите на вирусите на най-различните видове грип.

Използвайки тези два компонента, учените са създали двуслойна наноструктура, в която ядрото е М2е и върху него е нанесена невраминадаза.

Изпробването на новата ваксина се е извършило върху лабораторни гризачи. Препаратът се е вкарвал в животните мускулно на два пъти с интервал от четири седмици. След това ваксинираните мишки са били заразени с шест различни вируса на грип.

Изследванията на кръвния серум на опитните животни, проведени 21 дена след заразяването, показали, че имунитетът е „под пълна пара“ и активно защитава гризачите от всичките шест щама на вируса.

Учените подчертават, че предложената от тях комбинация се явява универсално средство за профилактиката на грип. Освен това, препаратът е „ориентиран“ към бавно мутиращи протеини на вируса, което изключва необходимостта от ежегодна ваксинация.

Последвалите контролни изследвания показали, че ваксината дълго съхранява своята ефективност. Мишките не се разболели от грип даже четири месеца след проведената имунизация.

„Съчетаването на антигени обезпечи на животните силна комплексна защита от различните щамове на вируса на грип. Всеки сезон се появява нов възбудител на грип и ние се надяваме, че ваксината от наночастици ще е способна да защити човек от най-различните вирусни щамове“ – отбелязва в прес-релийза на университета един от участниците в екипа Е Ван (Ye Wang).

Понастоящем учените продължават на усъвършенстват своята „двуслойна“ ваксина. Както пише в сайта на университета, на следващия етап се планира препаратът да бъде нанасян върху пластири с микроиглички за безболезнена ваксинация през кожата.

Засега не се споменава кога точно учените ще пристъпят към клинични изпитания с хора на новата ваксина.

Подробно описание на разработката е публикувано в изданието Advanced Healthcare Materials.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Харесайте ни :-)


This will close in 25 seconds

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x